24 / 04 / 2024

İhale nedir?

İhale nedir?

İhale nedir? İhale nasıl yapılır ve ihale çeşitleri nelerdir? Diye merak ediyorsanız sorularınızın yanıtı ve ihale işlemi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İhale nedir?

İhale, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin istekliler arasından seçilecek birisi üzerine bırakıldığını gösteren ve ihale yetkilisinin onayını müteakip sözleşmenin imzalanması ile tamamlanan işlemleri ifade ediyor.


Açık ihale usulü 

Bütün isteklilerin teklif verebildiği usulü, belli istekliler arasında ihale usulü olarak da bilinen açık ihale usulü, ön yeterlik değerlendirmesi sonucunda idare tarafından davet edilen isteklilerin teklif verebildiği usulüne deniyor.


Pazarlık usulü 

Kanun kapsamında belirtilen hallerde kullanılabilen, ihale sürecinin iki aşamalı olarak gerçekleştirildiği ve idarenin ihale konusu işin teknik detayları ile gerçekleştirme yöntemlerini ve belli hallerde fiyatı isteklilerle görüştüğü usulü ifade ediyor.


İhtiyari ihale

İhtiyari ihale; isteğe bağlı olarak yapılan ihaleler olarak karşımıza çıkıyor.


Cebri ihale

Bir borcun ödenmemesi halinde icra dairesi, alacaklı kamu idaresi veya mahkeme tarafından yapılan, borçluya ait bir gayrimenkulün satılmasına işlemine deniyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön