19 / 04 / 2024

İhracatta finansman sıkıntısı patladı: İhracatçılar can çekişiyor

İhracatta finansman sıkıntısı patladı: İhracatçılar can çekişiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, finansmana erişimde sorunlar olduğunu dile getirdi. Gültepe, “Farklı endişelerle kredi kaynaklarını dövize çevirenler olabilir. Ancak bu endişeli azınlığın yaptığı yanlışların cezasını bütün ihracatçılarımızın ödemesi doğru değil” dedi.



2022 Haziran ayındaki genel kurulda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı seçilen Mustafa Gültepe, basınla bir araya geldiği ilk toplantısında güncel sorunlara ilişkin görüşlerini dile getirirken finansman sorununa dikkat çekti.

İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

2023’ün ilk yarısının enerji krizi ile durağanlığın en çok hissedileceği dönem olacağına işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, “Neredeyse tüm dünya ülkelerinin merkez bankaları parasal sıkılaşmaya gitti. Bu durumda en büyük pazarımız olan Avrupa ülkelerinde talebin baskılanması ihracatımızı olumsuz etkileyebilir” dedi.

Bu yıl rekorlar kırdıklarını ve sekiz aylık ihracatın 165.7 milyar dolar olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, 300 milyar dolarlık ihracat hedefi için ise yatırım finansmanına ihtiyaç olduğunu söyledi. Ancak kullanılan kredilerin dövize yatırılması endişesiyle bazı düzenlemeler yapıldığını ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, bu kararların olumsuz etkilerini ise şu maddelerle sıraladı:

  • Faiz geriledi ama bankalar zorunlu karşılık maddesi nedeniyle kredi kullandırma konusunda isteksiz görünüyorlar.

  • Reeskont kredilerinde ise ihracat gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’ini TL’ye çevirme koşulu nedeniyle firmalar bu kredileri kullanmaktan da kaçınıyorlar.


Geri Dön