19 / 04 / 2024

İhracatta finansman sıkıntısı patladı: İhracatçılar can çekişiyor

İhracatta finansman sıkıntısı patladı: İhracatçılar can çekişiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, finansmana erişimde sorunlar olduğunu dile getirdi. Gültepe, “Farklı endişelerle kredi kaynaklarını dövize çevirenler olabilir. Ancak bu endişeli azınlığın yaptığı yanlışların cezasını bütün ihracatçılarımızın ödemesi doğru değil” dedi.



  • Dış ticaret yapan firmalar için de bunlar yönetilmesi zor durumlar, çünkü ihracatçı firmalarımız aynı zamanda ithalatı da yapıyorlar.

  • Finansmana erişimde sorunlar yaşanıyor. Farklı endişelerle kredi kaynaklarını dövize dönüştürenler olabilir. Ancak bu endişeli azınlığın yaptığı yanlışların cezasını tüm ihracatçılarımızın ödemesi adına doğru değil.

Ayrıca küresel korona virüs salgınıyla birlikte küresel ekonomide büyük bir değişim ve dönüşüm sürecine girildiğini de vurgulan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, Türkiye’nin bu süreci fırsata çevirebilmesi için çok hızlı hareket etmek zorunda olduğunu ekledi ve sözlerine şöyle devam etti:

  • Firmaların yeşil dönüşüm amacı ile yapacakları tüm yatırım çabaları desteklenmeli. Karbon piyasaları kurulmalı, yeşil finansman imkanları genişletilmeli.

  • İhracatçılarımız uzun vadeli yatırımlar krediler ile desteklenmeli.

ABD ve Avrupa Birliği’nde daralmanın yarattığı fırsatlar da var. Enerji krizi nedeniyle üretimde düşüş olacağı sinyalleri var. Hane halklarının alım gücündeki düşüş sınırlı kalırsa bu şartlar bazı sektörlerimizde ihracatımızı olumlu yönde etkileyebilir.  

Aylık 250 bin tonluk dizel yakıt için imzalar atıldı

 Kabus geliyor: Enerji krizi tavukçuluğu vurdu!

Faizler yüzde 60’a dayandı! Yolu düşen yanıyor  

Piyasa uzmanı borsada zurnanın zırt diyeceği tarihi açıkladı   

Yemek kartlarına yeni düzenleme! Yeni setcard sistemi nasıl olacak?

 


Geri Dön