25 / 04 / 2024

İkinci el araçta 6 bin kilometre oyunu! Araba alacaklar gözünüz kulağınız açık olsun

İkinci el araçta 6 bin kilometre oyunu! Araba alacaklar gözünüz kulağınız açık olsun

İkinci elde fahiş fiyat artışını önleme için devreye giren ‘6 bin km ve 6 ay sınırı’ uygulamasında ilginç bir yöntem ile karşı karşıya kalındı. İşte detaylar…



Araç fiyatları pandemi ile birlikte çip krizi, tedarik sorunu gibi nedenler ile hızla artmıştı. Tüm bunlar sonrasında da hammadde fiyatları bu artışın devam etmesine sebep oldu. Bu sene ise Rusya-Ukrayna savaşı sebebi ile enerji fiyatlarında rekor seviyelerin görülmesi otomobil fiyatlarındaki artışta etkili oluyor. Fiyatların yukarı yönlü bir şekilde olduğu bu dönemde araç arzı da sınırlı olduğu için fırsatçılar ortaya çıkmıştı. Bu fırsatçılar bayiden sıfır araçları alıyorlar, stokluyor sonra ise 100-200 bin TL fark koyup internet sitelerinde satışa sunmaktaydı. Bu şekilde ikinci el otomobil piyasasında fiyatlar suni olarak yukarı çıkmaktaydı.

İLANDA UFAK DEĞİŞİKLİK

Ticaret Bakanlığı ise bu büyük rantın önüne geçmek için 16 Ağustos 2022’de ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına, ilk tescil gününden itibaren ‘6 ay ve 6 bin km’ koşulu getirdi. Bunun için de 15 Eylül’e kadar geçiş süreci tanındı. Bu tarihe kadar eldeki sıfır araçların satışına izin verildi. Geçtiğimiz hafta bu süre de doldu. Artık galericiler gibi ikinci el ticareti ile uğraşan kişiler, bayilerden sıfır araç alır ise altı ay bekletmek ve 6 bin km’yi doldurmak zorunda. Bu kural ise 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak.

TEMSİLİ KM İLE SATIŞTA

Yeni kurala bağlı olarak ilan siteleri galericilerin sıfır ilanlarını listeden kaldırdı. Posta’dan Murat Gülderen’in haberine göre; bazı kişiler, hemen kendilerine göre ‘6001 km’ çözümü çıkardı. Devreye alınmış olan uygulamayı değerlendiren Otomerkezi.net Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed Ali Karakaş, ilan sitelerinde yer alan sıfır otomobillerin satışa sunulmaya devam edildiğini bildirerek, “Tüketiciler dikkat ederler ise birçok sıfır kilometre otomobilin ilanı ‘6001, 6010 km’ gibi temsili şekilde kilometreler ile kinci el görünümüyle halen satışta. Yine buradaki en önemli olan unsur, cezadaki caydırıcılığın düşük olması” ifadelerini kullandı.

RANT DÖNEMİ BİTECEK

İkinci el fiyatlandırma şirketi olan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın da bundan sonraki zaman dilimi ile alakalı olarak şu açıklamaları yaptı:

“Yeni uygulama ile birlikte ikinci el araç fiyatlarının geri geleceğini düşünüyoruz. Artık bu işi kayıtdışı şekilde yapanlar, bayilerden sıfır km araçları alıp, üzerine % 20-30 fiyatlar ekleyerek, internet sitelerinde satamayacaklar. Sıfır kilometre araç fiyatları da olması gereken yerde kalacak. Yani sıfır ücretini geçen ikinci el fiyatları sona erecek” şeklinde konuştu.

İkinci el araçta 6 bin kilometre oyunu! Araba alacaklar gözünüz kulağınız açık olsun


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön