19 / 04 / 2024

İkinci el konut piyasası unutulmamalı!

İkinci el konut piyasası unutulmamalı!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satış verilerini değerlendirdi. Özelmacıklı, Temmuz ayı ve sonrasındaki konut satış verilerinde ipotekli satışların azalacağını belirtti.



Türkiye genelinde ilk 6 ayda 646 bin 32 konut satıldı. Haziran'da Türkiye'de ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,6 arttı. İlk 6 ayda 201 bin 805 konut ipotekli olarak satılırken bunun da 112.490’ı ikinci el satışlardan oluştu.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, “Gayrimenkul piyasasında ilk 6 ayda ilk satışlar yüzde 46,26 paya sahipken, ikinci el satışlar yüzde 53.74 paya sahip oldu. Lakin 7143 sayılı kanunla gelen ve yeni inşa edilen konut veya işyerlerinin ilk satışında tapu harcının onda bire kadar indirilebilecek olması ve ilk satışlara verilmesi düşünülen faiz indirimi desteği 2. El konut piyasasını olumsuz olarak etkileyecektir” diye konuştu.

Kredi oranları arttı, maliyet yükseldi

Mustafa Hakan Özelmacıklı, Temmuz ayından sonra konut satış verilerinde ipotekli satışların azalacağını söyledi. Özelmacıklı, “Konut kredisi faiz oranları sene başından bu yana yüzde 5.7 artış gösterdi. Mevcut durumda piyasada kamu bankalarında 1,38 oranlardan başlayan faizlerle finansman sağlarken, özel bankalarda bu oran 1,83’e kadar çıkıyor. Haziran ayında yüzde 0.98 ile 100.000-TL kredi çeken bir tüketici 1.420,87-TL taksitle, toplamda 170.504-TL geri ödeme yaparak kredi çekebiliyordu. Mevcut durumda ise yüzde 1,38’den 100.000-TL kredi çeken bir tüketici, 1.710,20-TL taksitle toplamda 205.224-TL geri ödeme yapmak zorunda kalıyor. Faiz oranlarındaki bu 4 puanlık artış toplam ödemeyi 34.720-TL artırdı”

''Konut hesabına devlet desteği gelsin''

Konut hesabında devlet desteğinin artmasının, birikimlerin artmasında önemli bir etki yaratacağını vurgulayan Özelmacıklı “Şüphesiz, konut alacaklar için en zor hususlardan biri mortgage kapsamında zorunlu olan peşinatın biriktirilmesidir. Konut hesaplarının da bu ihtiyaca da cevap verebilecek olması önemli bir avantaj olabilir. Birikimler arttıkça, insanlar genç yaşta konut sahibi olabilir. Ayrıca kura yöntemi ile para toplayan, SPK ve BDDK kontrolünde olmayan aracı kurumlar için de düzenleme sağlanması gerekiyor. Daha uzun vadede devlet destekli bir finansman çözümü üzerine sistemler geliştirilebilir. İpotek finansmanı kuruluşlarının etkileri artırılabilir. Mevduat toplamanın mutlaka devlet kontrolünde kalması faydalı olacaktır. Ayrıca konut hesabı olanlara  TOKİ  ve Emlak Konut gibi projelerinin kuralarına öncelik verilebilir” ifadelerini kullandı.


Geri Dön