20 / 04 / 2024

İlk ev alacaklara devlet yardımı yürürlüğe girdi mi?

İlk ev alacaklara devlet yardımı yürürlüğe girdi mi?

Ev alacaklara devlet yardımı esaslarını içeren Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik, 26 Şubat 2016 tarihinde 29636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, ilk ev alacaklara devlet yardımı yürürlüğe girdi mi?



İlk ev alacaklara devlet yardımı yürürlüğe girdi mi?

İlk ev alacaklara devlet yardımı esaslarını içeren Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik, 26 Şubat 2016 tarihinde 29636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. 


Yönetmelik, tamamı kendisine ait bir konutu olmayan Türk vatandaşlarının yurtiçinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabına, hesap sahiplerinin ödeme planlarına, Devlet katkısına konu olacak konutların niteliğine, Devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin tespitine ve birikim yapılan süreler ile ödeme planlarına göre Devlet katkısı oranının ve azami tutarın farklılaştırılmasına, hesapların denetimine ve uygulamaya yönenlik diğer hususlara ilişkin usul ve esaslarını belirliyor.


Kanunen, Türk vatandaşlarının yurtiçinde ilk ve tek konut satın alımlarına devlet belli oranlarda ve belli miktarlarda destek sağlıyor.


Katılımcılar; Kat mülkiyeti tapusu olan konutlar, kat irtifakı tapusu olan ve yapı kullanma izin belgesi bulunan konutlar, konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil taşınmazlar için devlet desteği başvurusunda bulunabiliyor. Bunun dışındaki konutlat için devlet desteği alınamıyor.


Başvurusu sahiplerinin devlet desteği alabilmeleri için konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması gerekiyor.


Devlet katkısı minimum 36 ay için birikimin yüzde 15'i oranında veriliyor. Ancak bu süre için verilecek destek 13 bin TL'den yüksek olamıyor.


Verilecek maksimum devlet katkısı ise, 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'si oluyor. Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL'yi geçemiyor.


Peki, ilk ev alacaklara devlet yardımı yürürlüğe girdi mi?

İlk ev alacaklara devlet yardımı hakkında yönetmelik yayım tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Buna göre, ilk ev alacaklara devlet desteği yürürlük tarihi: 28 Ağustos 2016.


Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön