19 / 04 / 2024

İlk kademe belediyesi nedir?

İlk kademe belediyesi nedir?

İlk kademe belediyesi ne anlama geliyor? İlk kademe belediyesi nedir? Merak ediyorsanız, yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İlk kademe belediyesi nedir?

İlk kademe belediyesi, Büyükşehir belediye sınırları içinde ilçe kurulmaksızın oluşturulan ve büyükşehir ilçe belediyeleriyle aynı yetki, imtiyaz ve sorumluluklara sahip belediyelere deniyor.


İlk kademe belediyeleri, büyükşehir belediye sınırları içerisinde kurulabildiği için, ilk kademe belediyelerinin, büyükşehir belediye sınırları dışında belediye sınırı olamıyor. "İlk kademe belediyesi nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra, büyükşehir belediyesi nedir, nasıl kurulur? Bu hususlara değinelim.


Büyükşehir belediyesi

Büyük şehirlerde, büyük şehrin adı ile bir büyük şehir belediyesi kurulması halinde meydana geliyor.


Büyükşehir dâhilindeki ilçelerde ilçelerin adını taşıyan ilçe belediyeleri kuruluyor. Merkez ilçeler bu kanunun uygulanması bakımından ayrı bir ilçe sayılarak ve bu ilçenin büyükşehir belediyesi içinde kalan kısmında merkez ilçe belediyesi adı ile bir belediye kuruluyor.


Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre,;

"Belediye sınırları içindeki ve bu sınırlara en fazla 10.000 metre uzaklıktaki yerleşim birimlerinin son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 750.000'den fazla olan il belediyeleri, fiziki yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilir."




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön