23 / 04 / 2024

İmar Affı ve İlgili Mevzuat kitabı yayınlandı!

İmar Affı ve İlgili Mevzuat kitabı yayınlandı!

İmar Affı ve İlgili Mevzuat kitabı çıktı. Kitapta, imar barışına ilişkin açıklamalı, gerekçeli ve soru-cevaplı bilgiler yer alıyor...



İmar Affı ve İlgili Mevzuat kitabı çıktı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı E. Başmüfettişi Muhittin Abacıoğlu ve Avukat Ali Abacıoğlu tarafından hazırlanan kitapta, imar barışı ile ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi, onlara yol gösterilmesi ve hukuki hakları hatırlatılarak bu haklarına sahip çıkmalarının sağlanması amaçlandı.

Başvuruların 8 Haziran 2018 tarihinde başladığı ve 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edeceği imar barışına ilişkin gerekçeli açıklamalar ve soru-cevaplı örneklere kitapta yer verildi.

İmar Affı ve İlgili Mevzuat kitabı yayınlandı!

İmar barışına ilişkin açıklamalarda bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı E. Başmüfettişi Muhittin Abacıoğlu, yasanın 35 yıl sonra çıkan ikinci imar affı yasası olduğunu, dolayısı ile birikmiş imar kirliliğinin, hak mağduriyetlerinin ve aykırılıkların olduğunu belirtti.

Bu konuda yerel yönetimlerin herhangi bir işlemde bulunamadıklarını belirten Muhittin Abacıoğlu, imar affının getirilmesinde maliklerin suçunun yanı sıra yerel yönetimlerin rantsal kaygıların birikmiş olmasının büyük etkenlerden olduğunu ifade etti.

Devlet yönünden bu duruma bir şekilde dur denmesi gerektiğini ve neşterin vurulduğunun altını çizen Abacıoğlu uygulamanın zamanla oturacağını belirtti.

İmar barışı uygulamasında Hazine ve belediye yapılarının da aftan yararlanabildiğini hatırlatan Muhittin Abacıoğlu, yalnız yasada belirtilen yapıların aftan yararlanamayacağını belirtti. Abacıoğlu, imar barışından yararlanamayacak yapıların 3. şahıslara ait yapılar, Çanakkale, Tarihi Yarımada ve Boğaziçi'nde belirtilen yapılar olduğunu söyledi.

Yapı Kayıt Belgesi'nin çok önemli olduğunu belirten Abacıoğlu "Belge alan kat mülkiyetine geçebilecek. Bunun için belge için ödedikleri bir bedel daha ödemeleri gerekecek. Aynı zamanda kat maliklerinin tümünün onayının da alınması gerekecek." dedi.

En çok sorulan soruların tarımsal ve kıyı yapılarıyla ilgili olduğunu belirten Abacıoğlu, tarımsal ve kıyı yapıların yasa kapsamında değerlendirildiğini belirtti.

"Kısmi" İmar Affı

Uygulamanın kısmi imar affı olarak nitelendirilebileceğini belirten Muhittin Abacıoğlu, yapının yıkılması halinde yeni yapılarda imar affının olmadığını, mevcut koşulların kullanılacağını söyledi.

Yapıyı kullananlar için yaşamsal hakların da sağlandığı imar barışında başvuruların 31 Ekim 2018 tarihinde sona erdiğini hatırlatan Abacıoğlu, vatandaşların beyanının esas olduğunu, doğru beyanın önemli olduğunu vurguladı. Yalan beyanda bulunan vatandaşların Türk Ceza Kanunu'nun 206. maddesine göre işleme tabi tutulacağının altını çizdi.

İmar Affı ve İlgili Mevzuat

İmar Affı ve İlgili Mevzuat kitabı yayınlandı!

"İmar Barışı" olarak nitelendirilen bu yasa ile ruhsatı, ruhsat veya eklerine aykırı olarak yapılan, mülkiyetve tapu sorunu olan imara aykırı yüm yapılar için istisna tutulanlar hariç "imar affı" getirilmiştir.

İmara aykırı yapıların aftan yararlanmalarında, beyan esas alınır. Başvurular üzerine imara aykırı yapılar için "Yapı Kayıt Belgesi" verilir. Bu belge ile elektrik, su ve doğalgaz gibi yaşamsal haklar sağlanır. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılar için verilen yıkım kararları ile tahsil edilmemiş idari para cezaları iptal edilir. Ayrıca, belgeyle yapılarda cins değişikliği ve mülkiyet tesisi kurulabilir. Ancak, aftan yararlanan imara aykırı yapıların yeniden yapılması durumunda mevcut imar planı hükümleri geçerlidir.

Kitapta, imar affına (barışı) ilişkin hususlara açıklamalı, yorumlu ve gerekçeli olarak ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir. Amacımız; ülkemizde geniş bir kesimi ilgilendiren imar barışı ile ilgili olarak toplumumuzu bilgilendirmek, onlara yol göstermek ve hukuki haklarını hatırlatarak bu haklarına sahip çıkmalarını sağlamaktır.


Muhittin Abacıoğlu kimdir?


Ali Abacıoğlu kimdir?

 


Geri Dön