23 / 04 / 2024

İmar affından yararlanma şartları 2018!

İmar affından yararlanma şartları 2018!

TBMM'ye sunulan yasa tasarısı ile imar affı geliyor. Peki, hangi binalar imar affından yararlanabilecek? İşte imar affından yararlanma şartları 2018..



TBMM'ye sunulan yasa tasarısı ile imar affı geliyor. İskansız binaların kayıt altına alınacağı uygulama ile binalar iskan, abonelik ve kat mülkiyetine sahip olabilecek. 

İmar barışına başvurulması halinde yapı kayıt belgesi verilecek. Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak. Peki, imar affından yararlanma şartları nelerdir?

İmar affından yararlanma şartları 

Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılara Yapı Kayıt Belgesi verilebilmesi için aranan şart: Yapının 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olması. İmar affından yararlanmak için başka herhangi bir istisna ve şart getirilmedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Boğaziçi’nde bulunan ve mevzuata aykırı olarak inşa edilmiş yapıların da imar barışına dahil edildiğini, barışta hiçbir istisnanın bulunmadığını, bunun nedeninin de bütün yapıların kayıt altına alınmasını ve yapı kayıtlarının tutulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

İmar barışının amacının tüm yapıların kaydının tutulması olduğunu, hayata geçirilecek olan yeni düzenleme sayesinde ülkemizdeki yapıların sayısının da ortaya çıkacağını, İstanbul Boğazı’ndaki bazı bölgelerin haricinde yeni mahalleler kurulduğunu, Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar ilçelerinde binlerce bu durumda yapı olduğunu, bu yapıların tümünün kayıt altına alınabilmesi için imar barışına hiçbir istisna koymadıklarını, yapılacak olan başvurularda beyanın esas alınacağını, kendilerine başvuru yapıldığında olmayacak bir yere bile bir yapı inşa edildiyse onu da kayıt altına alacaklarını, kayıt aşamasında istisna olmadığını, fakat Yapı Kayıt Belgesi tapuya çevrilirken yeniden bakılacağını, gerekli görülmesi halinde tapu vermeyeceklerini de ifade etti.


İmar Affı Kanunu 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön