25 / 04 / 2024

İmar barışı ile ev krediye uygun olacak mı?

İmar barışı ile ev krediye uygun olacak mı?

Torba Yasası kapsamında getirilen imar barışı ile iskansız ev krediye uygun olacak mı? İmar barışının ne faydası olacak?



TBMM Başkanlığı'na sunulan Torba Yasası kapsamında getirilen imar barışı ile çürük olmayan, iskânsız yapılar kayıt altına alınarak iskân verilecek. 

Yaklaşık 15 milyon konutun yararlanabileceği barış ile bu evlere su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Yargı ve belediyelerdeki iş yükünün azaltılabilmesi için alınmış yıkım kararlarından ve tahsil edilmeyen para cezalarından vazgeçilecek. 

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar için imar barışına başvurulabilecek ve Yapı Kayıt Belgesi alınabilecek.

İmar barışı için başvurular 31 Aralık 2018 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara yapılabilecek.

Peki, imar barışının ne faydası olacak? İmar barışı ile ev krediye uygun olacak mı?

Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.

Yapı Kayıt Belgesinin ve maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilmesinin ardından ev krediye uygun hale gelmiş olacak.


17 soruda imar barışı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön