16 / 04 / 2024

İmar barışına girmiş evde mağdur olmayın!

İmar barışına girmiş evde mağdur olmayın!

Türkiye'nin yapı stokundaki sorunlar İmar Barışıyla çözüm buluyor. Yakında başvuruların başlayacağı İmar Barışı, vatandaşın müteahhitten kaynaklanan sıkıntılarını çözecek. 



Uzmanlar yapı kayıt belgesi olan gayrimenkulleri satın alırken çok dikkatli olmak gerektiğini belirtiyor. Aksi taktirde yeni mağduriyetlerin yaşanabileceğini dile getiren İTO Mimarlık ve Mühendislik Komitesi Başkanı Süleyman Uluocak, “Yapı Kayıt Belgesi alınmış bir binanın yenilenmesi durumunda, yürürlükteki imar durumu hükümleri uygulanacağı için, mevcut olan imar mevzuatı hükümlerine aykırı olan bağımsız birimler yeniden inşa edilemeyecek. Bu da vatandaşın hak kayıplarına neden olacak” dedi.

BETON KALİTESİ ÖNEMLİ

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre Süleyman Uluocak, belgenin alınamayacağı haller de olduğunu söyleyerek beton kalitesi ‘C 15’ altındaki binaların kayıt altına girmeyeceğini belirtti. Uluocak, “İmar barışının vatandaşı ilgilendiren en önemli kısmı kredi kulanımı. Vatandaş, yıllardır ticari bir mal olarak kullanamadığı dairesini veya dükkanını kredi sistemine sokabilecek. Bankalara gayrimenkullerini ipotek ettirerek, işletmelerine kredi alabilecek. Belgeyle ruhsatsız olarak çalıştıkları gayrimenkullerine işletme ruhsatları alabilecekler. Ancak bu belge bir imar hakkı getirmiyor. Bu konunun özellikle alıcılar tarafından iyi araştırılması söz konusu” dedi. 

Son başvuru 31 Ekim

Konu ile ilgili yönetmelik çok yakında ilan edilecek. Vatandaş 31 Ekim 2018 tarihine kadar barıştan yararlanmak için başvuruda bulunabilecek. Başvurular yapı kayıt formu doldurularak e-devlet üzerinden ya da bakanlığın kurumları aracılığıyla yapılacak.


Geri Dön