29 / 03 / 2024

İmar barışında yalan söyleyen hapis cezası alabilir!

İmar barışında yalan söyleyen hapis cezası alabilir!

Seçim öncesi yasalaştırılan imar affına ilişkin düzenleme usul ve esasları belirlendi. E-devlet’ten başvuruların yapılacağı imar barışında yalan söyleyen hapis cezası alabilecek. 



Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre;  İmar barışında yalan söyleyenler hapis cezası alabilecek. Başvurular e-devlet’ten de yapılabilecek.

“İmar Barışı” olarak duyurulan ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili tebliğ yayınlandı.


Resmi Gazete'de yayımlanarak dün yürürlüğe giren tebliğde, yapılacak işlemlere ilişkin şunlar yer alıyor:


SON TARİH 31 EKİM

31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilecek. Belge için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek. Bakanlar Kurulu süre uzatabilecek.


BAŞVURULAR E-DEVLETTEN

Yapı Kayıt Belgesi için müracatlar, yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-devlet üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılabilecek.


YALAN BEYANA CEZA VAR

E-devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçundan yargılanma talep edilebilecek. 

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi aşamasında yalan söylendiği takdirde 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebiliyor.


NE KADAR GEÇERLİ OLACAK

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılması veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Ayrıca, para cezaları da iptal edilecek.


BEDEL NASIL HESAPLANACAK

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının yer aldığı arsanın emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlendi.


KAT MÜLKİYETİ ALINABİLECEK

Yapı ruhsatı alıp yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi yapılabilecek.


İNŞAATLARI DA KAPSIYOR

İnşaat halindeki yapılara da 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek.

 

BOĞAZ VE TARİHİ YARIMADA'DA YOK

Boğaziçi sahil şeridi ile İstanbul tarihi yarımada içinde kanuna eklenmiş sınır ve koordinatları belirlenen alanlardaki kaçak binalar için Yapı Kayıt Belgesi verilmeyecek.


HAZINE ARAZISİNDEKİ YAPILAR NE OLACAK?

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların Hazine'ye ait araziler üzerine inşa edilmiş olması halinde, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri, bakanlıkça tespit edilen rayiç bedel üzerinden arazileri satın alabilecek. 

 

İmar barışı başvuruları yarın başlıyor!

32 soruda imar barışı yönetmeliği 2018!


 


Geri Dön