29 / 03 / 2024

İmar durumu mümkün mü?

İmar durumu mümkün mü?

Kooperatif 17 senedir tasfiyede.Buna karşın kat irtifaklı tapular kat mülkiyeti yönetimine geçilmiş. Sitede altı dönüm spor arazisi var. Buraya inşaat yapabilir miyiz? sorusunu Tamer Heper cevaplıyor.



43 yıllık kooperatif arsasına herkes kendi imkanı ile bina yaptı. Kooperatif 17 senedir tasfiyede. Buna karşın kat irtifaklı tapular kat mülkiyeti yönetimine geçilmiş. Sitede altı dönüm spor arazisi var. Buraya inşaat yapabilir miyiz?


Okuyucumun sorusu uzun. Ben kısaltmaya çalıştım ama kavramlar da karışık, bu nedenle soruyu kısaltırken tam bir anlam bütünlüğü sağlayamadım. Bu noktada okuyucuma hak vermiyor değilim; zira gördüğüm kadarı ile problem tek değil. Bunlar hukuki zemin içinde birbirinden ayrılmalı ama bu ayırmayı bir hukukçu yapmalı. Çünkü hangi hadise ne ile bağlantılı bunu ancak bir hukukçu ayırır. 


Şimdi benim ayırdığım bir iki hukuki meseleyi yanıtlayayım. Birincisi; tasfiyeye giren bir kooperatif artık tasfiyeyi tamamlamalıdrı. Bu kadar uzun süre varlığını sürdürdüğüne göre bana kalırsa bu kooperatif işletme kooperatifine dönüşmüştür. Ancak işletme kooperatifine dönüşse bile sizin sitenizi yönetecek anlamı taşımaz. Dolayısıyla sizin siteniz mademki kişilere tapularını vermiş, artık sitenizi site yönetim kurulu yönetir. Tapularınız ister kat irtifak tapusu olsun ister kat mülkiyet tapusu olsun durum değişmez. Bu nedenle başınızdaki kooperatife tabi ya da onun yönetimine mecbur değilsiniz.



Posta


Geri Dön