23 / 04 / 2024

İmar durumuna itiraz edilir mi?

İmar durumuna itiraz edilir mi?

İmar durumu, imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini belirten kadastral durumu da işlenen belge oluyor. Peki, imar durumuna itiraz edilir mi? İmar durumuna nasıl itiraz edilir?



İmar durumuna itiraz edilir mi?

İmar planları, büyükşehir belediyeleri, belediyeler, valilikler veya özel kanunlarla planlama yetkisi verilmiş kurum ve kuruluşlarca hazırlanan, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren plan oluyor.


İmar durumu ise, imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini; örneğin teknik şartlarının ne olması gerektiğini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri belirten kadastral durumu da işlenen belge oluyor. Peki, imar durumuna itiraz edilir mi?


İmar durumuna itiraz..

Bir arsanın imar durumunu öğrenmek için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye dilekçe ve gerekli diğer belgeler ile müracaat edilebiliyor. Ancak imar durumu sorgulama sırasında imar durumuna itiraz edilemiyor.


İtirazlar ancak imar planının askı süresinde veriliyor. İmar planları bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan ediliyor. Bu süre içerisinde vatandaşlar imar planına itirazda bulunabiliyor.


Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi on beş gün içinde inceleyerek kesin karara bağlıyor. 



Kesinleşen imar planına itiraz edilir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön