26 / 04 / 2024

İmar ile ilgili harçlar nelerdir?

İmar ile ilgili harçlar nelerdir?

İmar ile ilgili harçlar nelerdir? Harçlar; ilk parselasyon, ifraz ve tevhid, plan ve proje tasdiki, zemin açma ve toprak hafriyatı izni yapı izni ve denetlenmesi ile yapı kullanma izni karşılığında tahsil ediliyor...



İmar ile ilgili harçlar nelerdir?

Belediye Gelirleri Kanunu yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre, İmar Mevzuatı gereğince Belediyeler tarafından ilk parselasyon, ifraz ve tevhid, plan ve proje tasdiki, zemin açma ve toprak hafriyatı izni, yapı izni ve denetlenmesi ile yapı kullanma izni karşılığında tahsil ediliyor.


İlk parselasyon: Bir taşınmazın onaylı 1/1000 ölçekli İmar Uygulama Planları gereğince tapuya tescil edilebilecek ve üzerinde imar mevzuatına uygun inşaat yapılabilecek parçalara bölünmesine deniyor.


İfraz: Bir taşınmazın imar mevzuatı yönünden inşaata elverişli parsellere bölünmesi olarak tanımlanıyor.


Tevhid (Birleştirme): Birden fazla parseli, üzerinde bina yapılabilecek şekilde birleştirme olarak ifade ediliyor.


Plan ve Proje Tasdiki : 6785 sayılı İmar Kanununun 20/7/1972 tarih ve 1605 sayılı Kanun’la değişik 4 üncü maddesinde belirtilen ve yapı ruhsatı almak için dilekçe ekinde belediyeye verilmesi gereken mimari, statik ve tesisat, plan, proje resim ve hesapların tasdikidir.


Zemin Açma ve Toprak Hafriyatı

Zemin Açma: Gayrimenkul sahiplerince pis su mecralarının yapının bulunduğu sokaktaki lağım şebekesine veya varsa umumi fosseptiğe bağlanması veya elektrik, temiz su, P.T.T. hattı gibi teknik alt yapı hizmetlerinin götürülmesi amacı ile belediyelerce tespit edilecek esaslar dahilinde yol, kaldırım, meydan veya benzeri yerlerin kazanılmasına deniyır.


Toprak Hafriyatı : Temel kazısı ile inşaat sahasında daha önceden mevcut olup da bu inşaat sebebiyle kaldırılması gereken yıkım artığı malzemenin belediyece gösterilecek yere dökülmesi ve bu yerlerin tesviyesi faaliyetlerinin bütünü olarak karşımıza çıkıyor.


Yapı İzni ve Denetleme: İmar Nizamnamesinin 7 nci maddesi uyarınca yapı yerinin gösterilmesi, temel vizesi ve inşaat süresince belediyelerce sürdürülecek denetleme işlemlerinin bütünüdür.


Yapı Kullanma İzni: Belediye Fen ve Sağlık görevlilerince yapının tamamlanmasını müteakip, 6785 sayılı İmar Kanununun ilgili maddelerine göre yapılan kontrol sonucunda verilen iskan (oturma) iznine deniyor.

                

İmar ile İlgili Harçların Hesaplanması

İmar Mevzuatı gereğince alınacak harçlar, Belediye Gelirleri Kanununun 96 ncı maddesi gereğince Bakanlar Kurulunca tayin ve tespit edilecek esaslar dahilinde aynı Kanunun 84 üncü maddesinde belirlenmiş tarifeye göre hesaplanıyor.


Kanunun geçici 3 üncü maddesi hükmü saklıdır. İmarla ilgili harçların ödenme zamanı ve şekli belediye meclislerince tespit ediliyor. şu kadar ki mükellef arzu ettiği takdirde adına tahakkuk edecek harç miktarının tamamını peşin olarak ödeyebiliyor.


Belediye Gelirleri Kanunu yönetmeliği!




Geri Dön