25 / 04 / 2024

Belediye harçları nelerdir?

Belediye harçları nelerdir?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince Belediyeye yalnız vergi değil, birtakım harçlar da ödeniyor. Peki belediye harçları nelerdir? İşte Belediyelerin Belediye Gelirleri Kanunu’na göre tahsil ettikleri harçlar...



Belediye harçları nelerdir?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince Belediyeye yalnız vergi değil, birtakım harçlar da ödeniyor. Belediyeler, verdikleri kimi kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla, bu hizmetlerden yararlananlardan yasaya dayalı olarak hizmetin maliyetinin yalnızca bir kısmını kapsayacak tutarlarda harç alıyor.


Bu harçlar, yapılan işin niteliğine göre alınacağından, işyeri açma izni harcı örneğinde olduğu gibi, bazı harçlar tüm işletmelerce ödenmesi gerekirken, sağlık belgesi harcında olduğu gibi bazı harçlar da işin gereği sağlık belgesi almak zorunda olunan işlerin yapılması halinde ilgili işletmelerce ödenecek harçlar olmaktadır.


Belediyelerin Belediye Gelirleri Kanunu’na göre tahsil ettikleri harçlar şu şekilde sıralanıyor:


Belediye harçları:

- Kaynak suları harcı

Özel kaplara doldurulup satılacak olan kaynak sularının (işlenmiş sular dahil) belediyelerce denetlenerek hangi kaynaklara ait olduklarını gösterecek şekilde bu kaplara özel işaret konulması, Kaynak Suları Harcına tabidir


- İşgal harcı

– Belediye sınırları içinde bulunan aşağıdaki yerlerden herhangi birinin satış yapmak veya sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi, İşgal Harcına tabidir.


- Tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı

Hafta tatili ve ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı işyerlerine ruhsat verilmesi, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabidir. 


- Tellallık harcı

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediyelere ait hal, balıkhane, mezat yerleri ve ilgilinin isteğine bağlı olarak belediye münadisi veya tellalı bulundurulan sair yerlerde, gerçek veya tüzelkişiler tarafından her ne surette olursa olsun her çeşit menkul ve gayrimenkul mal ve mahsüllerin satışı, Tellallık Harcına tabidir.


- Hayvan kesimi muayene ve denetleme harcı

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde, belediyelerce veya yetkili mercilerce verilen izne dayanılarak özel kişi ve kuruluşlarca tesis edilen mezbaha ve kanaralarda kesilen hayvanların kesim öncesi ve sonrası muayenesi veya belediye sınırları ve mücavir alanlar dışında kesilmiş olup da belediye sınırı içinde satışa arz edilecek etlerin sağlık bakımından muayene ve denetlenmesi, hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcına tabidir.


-Bina inşaat harcı

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yapılan her türlü bina inşaatı (ilave ve tadiller dahil), inşaat veya tadilat ruhsatının alınmasında Ek Madde 6'da yer alan tarifede gösterilen nispet ve hadlerde bina inşaat harcına tabidir. 


- Ölçü ve tartı aletleri muayene harcı

- İmar ile ilgili harçlar

- İş yeri açma izni harcı

- Muayene, ruhsat ve rapor harcı

- Sağlık belgesi harcı


Belediye Gelirleri Kanunu 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön