24 / 04 / 2024

İmar Kanunu 2021!

İmar Kanunu 2021!

TBMM'ye sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında riskli yapıların yıkımı için süreç yeniden düzenlenecek. İşte İmar Kanunu 2021 düzenlemeleri...



İmar Kanunu 2021!
İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında fenni mesullerin yapım işlerinin denetimine yönelik işlemlerinin kontrolünü yaptırarak onay almaları, süreyle ilgili ruhsat yenilemelerin en fazla iki kere yapılması ve ruhsat süresinde tamamlanmayan yapıların ikinci kez yapılan yapı ruhsatı yenilemesinde yürürlükteki mevzuata göre değerlendirilerek ruhsat düzenlenmesi, yapı kullanma izin belgesi düzenlenen yapılarda her beş yılda bir yapının tamamının yapı ruhsatına ve eki projelere uygunluğuyla ilgili elektronik ortamda belirlenen yapı denetim kuruluşunca kontrolünün sağlanarak vize yapılması, yapı tamamlanmış olsa dahi kullanma izin belgesi düzenlenmeden ikamete izin verilmemesi ve yıkılacak derecede tehlikeli olduğu tespit edilen yapıların yıkım işlemlerinin kamu eliyle ivedi bir şekilde yapılması planlanıyor.

İmar Kanunu 2021!

İmar Kanunu 2021

İmar Kanunu 2021 düzenlemeleri şu şekilde:
1- İkinci kere yapılan yapı ruhsatı yenilemesinde, yapının yerinde tüm projelere uygun devam ettiğinin tespit edilmesi ile can ve mal güvenliği açısından yürürlükteki mevzuatlara göre değerlendirme yapılarak yapı ruhsatı düzenlenmesine yönelik düzenleme yapılması planlanıyor.

2- Yapı ruhsatı ile başlayıp yapı kullanma izni ile son bulan yapım sürecinde de ilgili belediyelerin Yapı Denetim Kuruluşlarının ve fenni mesullerin mevzuatta tariflenen iş ve işlemlerin belirli aşamalarda bizzat kamu adına yerine giderek kontrol etmesi, denetlemesi amaçlanıyor.

İmar Kanunu 2021!

3- Yapı Kullanma İzin Belgesi'nin düzenli aralıklarla kamu adına Ulusal Yapı Denetim Sistemi üzerinden belirlenecek yapı denetim kuruluşları aracılığı ile kontrolünün sağlanmasının güvenli yapılarda ve sağlıklı çevrede yaşam hakkının sağlanması açısından önem arz ettiği değerlendirilmesi öngörülüyor.

4- Yapı Kullanma İzin Belgesi alınma süreci beklenilmeden yapıda ikamete başlanıldığı tespit edilen mülk sahiplerine ceza verilecek.

İmar Kanunu 2021!

5- Yeni kanun teklifi ile yapı tamamlanmış olsa dahi yapı kullanma izin belgesi düzenlenmeden yapıda ikamet edilmesine izin verilmeyecek.

6- Tehlike durumunda yapı ve civarının hemen boşaltılması kararına lüzum kalmaksızın zabıta marifetiyle derhâl tahliye ettirilecek ve tehlikenin giderilmesi veya yıkım işleri derhâl ilgili idarece yapılacak.

İmar Kanunu 2021!

7- Yapı kullanma izin belgesinin vize uygulamasını yaptırmayan bağımsız bölüm sahiplerine iki bin Türk lirası idari para cezası verilecek. Ayrıca mükellefiyetleri yerine getirmeyen, bağımsız bölüm sahiplerine ve yapı müteahhidine, ayrı ayrı olmak üzere can ve mal emniyetini tehdit etmesi nedeni ile altı bin Türk lirası idari para cezası kesilecek.

İmar Kanunu sil baştan değişiyor!

İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön