24 / 04 / 2024

İmar rant vergisi vatandaşın cebine mi girecek?

İmar rant vergisi vatandaşın cebine mi girecek?

Devletin daha da şeffaflaşması için adımlar bir bir atılıyor. Bu kapsamda yapılan düzenleme ile imar değişikliği sonrası oluşan rant vatandaşın cebine gidecek. Düzenleme ile değer artışı belediyelere aktarılacak..



İmar mevzuatında yapılacak değişikliklerle imar planlarının yapımındaki süreç daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirilecek. İmar uygulamaları daha adil ve hızlı yapılacak ve imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyeler pay alacak. Ekonomi yönetiminden alınan bilgiye göre, imar mevzuatında bir dizi düzenlemeye gidilecek. Yapılacak düzenlemelerle “imar planlarının yapımındaki sürecin daha şeffaf ve hesap verilebilir hale getirilmesi”, “imar uygulamalarının daha adil ve hızlı bir şekilde yapılması” ve “imar planı değişiklikleri sonucunda oluşan değer artışından belediyelerin pay alması” amaçlanıyor. İmar uygulamalarında şeffaflık sağlanması kapsamında imar planları ve değişiklikleri taslak ve kesinleşmiş halleriyle belediyenin internet sitesinde, belediyenin herkesin rahatlıkla görebileceği panosunda, muhtarlıklarda ilan edilecek, ayrıca mahalli bir gazetede özet olarak duyurulacak.


YÜZDE 40-60 ARASI PAY ALACAK

Belediyeler, genel plan değişikliğinde belediye meclisince yüzde 40 ila yüzde 60 arasında, bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ila yüzde 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alacak.Bu payın yüzde 10’u Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm hesabına, yüzde 10’u tarihi, kültürel ve doğal dokuyu korumaya yönelik olarak valiliğin sosyal duyarlılık hesabına, yüzde 10’u ilgili belediyenin kentsel dönüşüm hesabına doğrudan yatırılacak ve bu amaçla kullanılacak. Değer artışı belediye meclisi bütçe komisyonunca belirlenecek ve belediye meclisinin oylamasıyla kesinleşecek.


Para kentsel dönüşümde kullanılacak


- Değer artışı belediye meclisi bütçe komisyonunca belirlenecek ve belediye meclisinin oylamasıyla kesinleşecek.

- İmar planları ve değişiklikleri taslak ve kesinleşmiş halleriyle belediyenin internet sitesinde, belediyenin herkesin rahatlıkla görebileceği panosunda, duyurulacak.

- Değer artış payı, taşınmazın plan değişikliğinden sonraki ilk satışından veya yapı ruhsatı aşamasından önce ödenecek

- Alınan payların en az yüzde 10’u kentsel dönüşümde kullanılacak.

- Plan değişikliği yapılan arsa kamuya ait değil ise değer artışından belediyelere yüzde 50 pay verilecek.

- Belediyelerce kamu alanları ile ilgili olarak plan değişikliği yapılması halinde belediyeye pay verilmeyecek.

- Kamu taşınmazlarının gerçek ve tüzel kişilere satışı sonrasında 10 yıl süre ile taşınmazla ilgili plan değişikliği yapılamayacak.


Yeni Şafak


Geri Dön