28 / 03 / 2024

İmara aykırı inşaat yapmada zamanaşımı var mı?

İmara aykırı inşaat yapmada zamanaşımı var mı?

Tamer Heper Posta Gazetesi' ndeki bugünki yazısında, Yapalı neredeyse 30 sene oluyor. Komşu belediyeye şikayet etmiş. İmara aykırı inşaat yapmada zamanaşımı var mı? sorununu yanıtladı...




Yapalı neredeyse 30 sene oluyor. Komşu belediyeye şikayet etmiş. İmara aykırı inşaat yapmada zamanaşımı var mı? 


İmar mevzuatı kamu düzenini ilgilendirir. Dolayısı ile sizi komşunun şikayetine bile gerek kalmadan belediyenin takip etmesi gerekirdi. 


Kamu düzenine aykırı işlem için zamanaşımı yoktur. Ancak, bir gün bulunduğunuz bölgede imar planı değişikliği yapılır da sizin binanız bu plana uygun hale gelirse ve tadilat projesi yaparak belediyeden tasdik alırsanız binanızı yasal hale getirebilirsiniz. Bu zamanaşımı nedeni ile sizin birtakım haklar kazandığınız anlamına gelmez, sadece mevzuat değişikliğinden istifade etmeniz anlamına gelir. 


Ancak sizin aklınızı kanştiran bir husus, zaman zaman meclislerden çıkmış olan imar affı yasalandır. Çoğu seçim dönemlerinde oy yatırımı olan imar affı yasalan çıkarılmış, bir taşla iki kuş vurulmak istenilmiştir. Birinci kuş 'o partinin alacağı oy'dur, ikinci kuş ise 'imar affı mevzuatını uygulamak için yatırılması gereken para dır. Dolayısı ile hem o partiye oy sağlanır hem de hazineye para girer. 


Yani gerçek amacı vatandaşa yarar sağlamak olmadığı için de yaran sınırlı kalmış, hatta sağlıksız, tekniğine aykırı inşa edilen yapılar yönünden hayati tehlike teşkil eder olmuştur. 


Bir af sonrası ise vatandaşa tapu tahsis belgesi verilmiş, bilahare mahkeme kararlan ile bunların geçerli bölge olmadığı hükmüne vanlmıştır. Bunlar sizin aklınızı karıştırmasın, bunun zamanaşımı yoktur. Kanunlanmızda da 'bu konunun zamanaşımı yoktur' diye bir madde bulamazsınız, onun için aramayın. 


Tamer Heper/ Posta Gazetesi


Geri Dön