29 / 03 / 2024

İmarı olmayan ev alınır mı?

İmarı olmayan ev alınır mı?

İmar mevzuatı gereğince ev inşaatı, imarı olan arsalar üzerinde yapılabiliyor. Arsa üzerinde yapı inşaatına başlanılabilmesi için, belediyeden mimari proje için ruhsat alınması gerekiyor. Peki, imarı olmayan ev alınır mı?



İmarı olmayan ev alınır mı?

İmar mevzuatı gereğince ev inşaatı, imarı olan arsalar üzerinde yapılabiliyor. Arsa üzerinde yapı inşaatına başlanılabilmesi için, belediyeden mimari proje için ruhsat alınması gerekiyor.


Yapı ruhsatı almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat ediliyor. Müracaat sonrasında ruhsat düzenleniyor.


Buna karşın, ruhsat alınmadan yapılan yapılar için cezai işlem uygulanıyor. Peki, imarı olmayan ev inşa edilir mi? İmarı olmayan ev alınır mı?


İmar Kanunu hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce (...) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. 

 

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshasıda muhtara bırakılır. 

 

Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister. 

 

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.


Buna göre imarı olmayan arsalar üzerinde inşa edilen evler, kaçak yapı olduğundan satın alınması pek tavsiye edilmiyor.



İmarı olmayan arsaya prefabrik yapılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön