18 / 04 / 2024

IMF'den uyarı! Gıda krizinin finansal maliyetleri arttı!

IMF'den uyarı! Gıda krizinin finansal maliyetleri arttı!

IMF Başkanı Georgieva, gıda şokuna yönelik yeni bir finansman penceresinin oluşturulduğunu duyurdu.



Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel gıda krizi nedeniyle artan finansal maliyetleri ve son derece kırılgan ülkelerdeki yüksek  gıda ve gübre fiyatları nedeniyle ithalat maliyetlerinin 2022 ve 2023'te  9 milyar dolar artabileceğini bildirdi. gıda güvenliğine. 

IMF, "Küresel Gıda Kriziyle Mücadele: Etki, Politika Yanıtı ve IMF'nin Rolü" başlıklı raporunu yayımladı.

Raporda, büyük fiyat şoklarının gıda güvensizliğini şiddetlendirmesi sebebi ile dünyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Gıda güvenliğinin çatışmalar, iklim şokları ve Kovid-19 salgınının sonuçları gibi birçok faktörden etkilendiği belirtilen raporda, Rusya'nın 2018 yılından bu yana Ukrayna'da başlattığı savaş, uluslararası temel gıda  fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı. 

Rapor, son gevşemeye rağmen uluslararası fiyatların 2020-21'de önemli ölçüde yüksek kaldığını vurguladı.

IMF den uyarı! Gıda krizinin finansal maliyetleri arttı!

En çok düşük gelirli ülkeleri etkiliyor

Gübre ve enerji için yüksek fiyatların yanı sıra önemli aşağı yönlü risklerin de görünümü olumsuz etkilediğinine vurgu yapılan raporda, "Dünya şu anda, pek çok ülkeyi ciddi gıda kıtlığıyla baş başa bırakan ve büyük acılar ile çok sayıda ölüme neden olan 2007-2008 krizine eşit oranda bir gıda kriziyle karşı karşıya." yorumunda bulundu.

Rapor, söz konusu krizin, ağırlıklı olarak düşük gelirli ülkeler olmak üzere Ukrayna ve Rusya'dan yapılan ithalata dayalı 8 ülkede en kötü durumda olduğunu belirtti.

Söz konusu krizin çoğu düşük gelirli ülkeler olmak üzere Ukrayna ve Rusya'dan yapılan ithalata oldukça bağımlı 48 ülkede en kötü durumda olduğu belirtilen raporda, gıda güvensizliğine yüksek oranda maruz kalan ülkelerin gıda ve gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle 2022 ve 2023'te ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar artabileceği aktarıldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön