29 / 03 / 2024

IMF'ten Avrupa'ya doğal gaz kesintisi uyarısı: Ciddi sonuçları olur

IMF'ten Avrupa'ya doğal gaz kesintisi uyarısı: Ciddi sonuçları olur

Rusya ve Ukrayna savaşı yüzünden enerjide bağımlı olduğu Rusya'ya karşı ipleri atıp rotayı Azerbaycan'a çeviren Avrupa ekonomisi doğal gaz sorununu nasıl aşacak? Fatura beklenenden büyük mü çıkacak? IMF, söz konusu tehlike için Avrupa'yı uyardı.



Doğal gaz tedariğinde Rusya'dan aldığı malın parasını rubleyle ödemeyerek ipleri kopran Avrupa, rotayı Azerbaycan'a çevirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Azerbaycan ile enerjinin yanı sıra daha kapsamlı yeni iş birliği ve ortaklık anlaşması müzakere edileceğini bildirdi.

Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya'nın doğal gaz arzını kesmesinin Orta ve Doğu Avrupa'daki bazı ülke ekonomileri için yüzde 6'ya varan oranda daralma riski taşıdığını duyurdu.

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Direktör Yardımcısı Mark Flanagan, Araştırma Departmanı Emtia Birimi Başkanı Andrea Pescatori ve Emtia Birimi Ekonomisti Martin Stuermer, "Rusya'nın Doğal Gaz Kesintisi Avrupa Ekonomilerini Nasıl Etkileyebilir?" başlıklı ortak bir blog yazısı kaleme aldı.

Gaz tedarikinin kısmi olarak kesilmesinin halihazırda Avrupa'nın ekonomik büyümesini etkilediğine işaret edilen yazıda, tamamen kesilmesinin çok daha ciddi sonuçları olabileceği belirtildi.

Yazıda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının küresel ekonomik büyümenin görünümünü daha da kararttığı vurgulanarak, Avrupa ekonomisinin ticaret, yatırım ve finansal bağlantılar göz önüne alındığında ciddi bir gerileme ile karşı karşıya olduğu aktarıldı.

IMF ten Avrupa ya doğal gaz kesintisi uyarısı: Ciddi sonuçları olur


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön