24 / 04 / 2024

İncesu OSB demiryolu avantajıyla büyüyecek!

İncesu OSB demiryolu avantajıyla büyüyecek!

Kayseri'deki 3 OSB arasında daha çok büyük yatırımların merkezi haline gelen İncesu OSB, demiryolu avantajıyla boş alanlarını doldurma hedefinde. Türkiye'nin yalıtım, cephe kaplama ve yapı kimyasalları üretim üssü olmayı planlıyor...



Kayseri'deki 3 OSB arasında daha çok büyük yatırımların merkezi haline gelen İncesu OSB, demiryolu avantajıyla boş alanlarını doldurma hedefinde. Demiryolu İltisak Hattı'nın projelendirme çalışmalarını tamamlayan İncesu OSB, Türkiye'nin yalıtım, cephe kaplama ve yapı kimyasalları üretim üssü olmayı planlıyor. 



Demiryolu ile bin 200 metre sınırı bulunan İncesu OSB, bu avantajı sanayicisinin hizmetine sunmak için yılbaşından bu yana TCDD Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma yürütüyor. 500 kişiden oluşan istihdamını yıl sonunda tamamlanacak yatırımlarla bine çıkarmaya hazırlanan İncesu OSB'de 8 firma faaliyette, 6 firmanın da inşaatı devam ediyor. İnşaat malzeleri sektöründe kümelenme çalışmalarının başladığı OSB'ye bir ilaç firmasının İstanbul'da bulunan üretim tesisini taşıması da gündemde. Bir taşyünü üretim tesisi yıl sonuna kadar üretime geçmeyi Halit Özkaya planlarken, Turkuaz Seramik ile Form Sünger'in tesis inşaatı sürüyor. DYO Boya ve KYK Yapı Kimyasalları da 2014 yılında yatırıma bağlayacak. 


Türkiye genelinde çok az sayıda demiryoluna sının olan OSB bulunduğuna dikkat çeken İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkam Halİt Özkaya, "İncesu OSB'nin demiryolu ayantajını değerlendirmek için Demiryolu İltisak Hattı'nın projelendirme çalışmalarına başlandı. İltisak hattı projesi tamamlandı. Bu projenin yapılacağı arazinin bir kısmı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan genişleme alanında bulunuyor, o nedenle bu araziyi satın almak için Milli Emlak Müdürlüğü'ne müracaat ettik. Arazi alındıktan sonra yapım çalışmalarına başlanacak" dedi. 


Doğalgaz, elektrik ve su altyapılarının tamamı tamamlanmış olan İncesu OSB'ye son dönemde ulusal çapta firmaların taleplerinin arttığına vurgu yapan Özkaya, "İncesu OSB'de arsa alımı için araştırmasını sürdüren bir ilaç firması İstanbul'da bulunan üretim tesisini İncesu OSB'ye taşımayı planlıyor. 


Maliyeti 25 milyon euro olan bu yatırımın İncesu OSB'de yapılması durumunda 500 kişiye istihdam Bölgede arsa fiyatına fabrika kurulabiliyor Bölgelerinde metrekare fiyatının 20 TL gibi çok cazip bedeli olduğunu ifade eden Özkaya, "Kayseri ve diğer illerdeki birçok OSB'lere göre İncesu OSB'nin avantajları var ve arsa fiyatına fabrika kurulabiliyor. 


Peşin ödemede 20 TL/metrekare olan fiyat vadeli ödemede 23 TL/metrekare. Yüzde 10 peşin, kalanı 36 eşit taksit şeklinde arsa bedeli ödenebiliyor. Bölgemizde fabrika kurmak hem Kayseri'deki hem de diğer illerdeki bir çok OSB'ye göre çok daha kolay ve avantajlı" dedi. 

1000 KIŞI Yıl sonunda bölgenin ulaşacağı işçi sayısı 20 TL Bölgede arazi metrekare fiyatı 457BİN M2 Yeni yatırımlar için kalan toplam sanayi arsası sağlanacak olup, 350 kişi eczacı ve akademik personel, 150 kişi ise mavi yakalı olacaktır. Halen yatırımı devam eden yaklaşık 25 milyon euroluk bir taşyünü üretim tesisinin yıl sonuna kadar üretime geçmesi planlanıyor. Yine inşaatına yeni başlanan yaklaşık 30 milyon euro proje maliyetli Form Sünger'e ait tesisin de bölgeye önemli katkı yapacağını bekliyoruz. Mevcut tesislerde de ilave inşaat çalışmaları devam ediyor. Bunlardan Betek Boya tesisini büyütmek için inşaata başladı. 12 bin metrekare olan tesis yeni inşaatla birlikte 15 bin metrekare kapalı alana ulaşacak. 



Seramik banyo ve lavabo malzemeleri üretimi yapan Turkuaz Seramik'te devam eden inşaatlar tamamlandığında 45 bin metrekare kapalı alana ulaşılmış olacak. Ayrıca DYO Boya ve KYK Yapı Kimyasalları da 2014 yılında yatırıma başlayacaklar" şeklinde konuştu.

İnşaat malzemeleri sektöründe kümelenecek 8 firmanın faaliyet gösterdiği, 6 firmanın inşaatının devam ettiği İncesu OSB' de ağırlıklı inşaat malzemeleri konusunda faaliyet gösterildiğini belirten Özkaya, "Mevcut işletmelerin çoğu yalıtım malzemeleri, cephe kaplama ve yapı kimyasalları ile ilgili üretim yapacakları için İncesu OSB Türkiye'nin yalıtım, cephe kaplama ve yapı kimyasalları üretiminde üssü olma yolunda gelişiyor. Bölgemizdeki bu gelişmelerin diğer girişimci ve sanayi yatırımlarını olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. Bölgemizde inşaat malzemeleri ve özelinde yalıtım malzemeleri sektöründe üretime geçen ve inşaata başlayacak olan tesis sayısının fazla olduğunu gözlemlediğimizden yönetim kurulu olarak kümelenme çalışmalarına başladık. Bölgemizde 500 civan istihdam sağlanıyor yıl sonu tamamlanan yatırımlarla bu rakam ikiye katlanacak. Önümüzdeki yılda yeni yatırımların olması nedeniyle istihdamın daha da artacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 


Dünya Gazetesi


Geri Dön