24 / 04 / 2024

İnci Sineması'nın imar değişikliğine mahkemeden iptal kararı!

İnci Sineması'nın imar değişikliğine mahkemeden iptal kararı!

Henüz davası sonuçlanmadan 2014 yılında otel yapılması için yıkılan İnci Sineması’nın yıkımını isteyen imar planı değişikliği mahkeme tarafından iptal edildi..



İstanbul Pangaltı’daki İnci Sineması’nın yıkılmasına sebep olan imar planı değişikliği mahkeme tarafından iptal edildi. Dava sürecinde yıkılan İnci Sineması’nın yerinde inşaat yükselirken alınan karar tepkilere neden oldu. 

 

Birgün Gazetesi'nden Serbay Mansur'un haberine göre İnci Sineması’nın yıkım kararını 2012 yılında Planlama Müdürlüğü’nün karşı çıkmasına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi aldı. Akabinde CHP’li Meclis Üyesi İbrahim Doğan söz konusu plan tadilatını yargıya taşıdı. Ancak dava sonuçlanmadan Yeşilçam filmlerinin tarihi mekanı İnci Sineması, yerine otel yapılmak için yıkıldı.

 

Eski CHP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Doğan’ın, İstanbul 8 İdare Mahkemesi’ne taşıdığı İnci Sineması’nın yıkılmasını sağlayan 1/5 binlik plan değişikliği mahkemece iptal edildi. Mahkeme kararında, yeni imar planında kent içi trafiğin artacağı, kamu yararı ve şehircilik ilkelerine aykırılığı gibi gerekçeler yer aldı.

 

BirGün’e konuşan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Doğan, “Mahkemeler bilinçli bir şekilde geç karar veriyor. Geç gelen adalet adalet değildir. Böyle adalet olur mu? Adaletsizlik İnci Sineması gibi bir değerimizin otel ve rezidans inşaatı uğruna yok edilmesine sebep olmuştur. Şu anda tarihi sinemanın yerinde 6 katlı bina var” dedi.

 

İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından kararda şu ifadelere yer verildi: 

“Tüm dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler ile mahkememize sunulan bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden dava konusu 15.09.2012 tasdik tarihli ve İstanbul İli Şişli İlçesi Halaskargazi mahallesi 63 pafta 679 Ada, 9-82 parsellere ilişkin 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin önceki planda yer alan donatı alanlarının yeni planda aynı miktarda yer almadığı ve imara açılarak yapılaşma getirildiği, plan notlarının 5. maddesinde yer alan hükmün yapılaşma emsal değerini belirsiz bir düzeyde artıracağı ve kent merkezi içinde katlı otopark alanları kent içi taşıt trafiğini artıracağı yönündeki tespitler bir arada değerlendirildiğinde, dava konusu plan değişikliğinin kamu yararına, şehircilik ilke ve esaslarına, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.”

 


Geri Dön