25 / 04 / 2024

İnşaat emsali ne demek?

İnşaat emsali ne demek?

Bir yapı inşa edilirken, inşaat alanının ne kadar olacağı, inşaat emsali ile belirleniyor. İnşaat emsali hesaplamaları, söz konusu arsanın imar planı göz önünde bulundurularak yapılıyor. Peki inşaat emsali ne demek?



İnşaat emsali ne demek?

Mimari bir proje hazırlanırken, projenin; yapılacağı arsanın imar planına uygun olarak yapılması gerekiyor. İmar planlarında, arsa üzerinde yapılabilecek yapıların türü, alanı, boyutu gibi bilgiler yer alıyor. "İnşaat emsali" söz konusu bilgiler arasında karşımıza çıkıyor. Buna göre inşaat emsali ne demek, diyorsanız yanıtlayalım.


İnşaat emsali nedir?

İnşaat emsali, bir yapının sahip olması gereken boyutlarını gösteriyor. Söz konusu inşaat emsali, yapının inşa edileceği arsanın imar planı baz alınarak hesaplanıyor. "Emsal inşaat alanı ne demek?" dedikten sonra, inşaat emsali hesabı hususuna değinelim.


İnşaat emsali nasıl hesaplanır?

KAKS (kat alanı katsayısı) olarak da ifade edilen inşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından hesaplanıyor.


KAKS oranı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra geriye kalan alanların toplamı oluyor.


KAKS oranları: 

KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen değerler olarak karşımıza çıkıyor.



İnşaat emsal hesabı nasıl yapılır?
KAKS nedir?
İnşaat emsali nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön