25 / 04 / 2024

İnşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi nedir?

İnşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi nedir?

ILO'nun, 1988 yılında kabul edilip, 1991 yılında yürürlüğe giren 167 sayılı inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi Türkiye tarafından da onaylandı. Peki, inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi içeriği nedir?



İnşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi nedir?

ILO'nun, 1988 yılında kabul edilip, 1991 yılında yürürlüğe giren 167 sayılı inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi Türkiye tarafından da onaylandı.


İnşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesinin onaylanması hakkında karar, 6 Şubat 2015 tarihinde 29259 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.


"Bu sözleşme, inşaat alanındaki herhangi bir işlem, faaliyet veya nakliye dahil, alanın hazırlanmasından projenin tamamlanmasına kadar olan tüm inşaat işlerine, yani bina yapımına, inşaat mühendisliğine, montaj ve sökme işlerine uygulanır.


Bu sözleşmeyi onaylayan bir üye mevcut olması halinde, en fazla temsil yetkisine sahip ilgili işveren ve işçi örgütlerine danıştıktan sonra, belirli ekonomik faaliyet dallarını veya belirli işletmeleri, karşılaştıkları önemli özel sorunlar konusunda sözleşmenin veya bu sözleşmenin bazı hükümlerinin uygulanmasından, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamının koşulu ile muaf tutulabilir.


Bu sözleşme, ulusal mevzuatta belirtilecek bağımsız çalışan kişilere de uygulanır.


Bu sözleşmenin hükümlerini yürürlüğe koymak için alınması gereken önlemler konusunda en fazla temsil yetkisine sahip ilgili işçi ve işveren örgütlerine danışılır.


Bu sözleşmeyi onaylayan her üye, güvenlik ve sağlık için mevcut risklerin değerlendirilmesi konusunda, sözleşme hükümlerinin uygulanmasını sağlayacak yasal düzenleme yapmayı ve yürürlüğe koymayı taahhüt eder.


İnşaat alanlarında güvenliği ve sağlığı tesis etmek için ulusal mevzuatla tanımlanacak düzenlemelere göre, işçiler ve işverenler arasında işbirliğini sağlamak için önlemler alınır."



İnşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesinin onaylanması hakkında karar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön