19 / 04 / 2024

İnşaat maliyetlerinde son durum ne?

İnşaat maliyetlerinde son durum ne?

İnşaat sektörü artan maliyetlerden şikayetçi başarılı iş insanı Şahin Avşar, inşaat maliyetlerindeki son durum hakkında bilgi verdi. 



Döviz kurlarının giderek artması ile beraber inşaat maliyetlerinde artış giderek artıyor. İZGazete'de yer alan habere göre; artan maliyetlerle ilgili açıklama yapan mimar Şahin Avşar, masraflarının giderek yükseldiğini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: 

"İnşaat sektöründe hemen hemen tüm işlerde zamanla yarış söz konusudur. Yönetmelik değişiklikleri, ekonomi kaynaklı maliyetlerdeki hareketlilik, taahhüt süreleri, sigorta, vergi konuları ve inşaat sabit giderleri gibi konular bu acelenin sebeplerinden bazılarıdır. Örneğin mimari etüt aşamasında, bir mimar, arsa ve yapının ihtiyaçları, işlevselliği ve bunların ekonomik ve estetik olarak değerlendirilmesi amacıyla onlarca farklı etüt çalışması yapar bunları geliştirir ve değerlendirir. Fakat zaman sıkışıklığı söz konusu olup yeterli çalışmalar yapılamadığında optimum çözümlerin, maksimum alan kullanımlarının ve tüm bunların en ekonomik şekilde çözülmesi söz konusu olamamaktadır"

İnşaat maliyetlerinde son durum ne?

"Statik proje tasarımı da inşaat maliyetine etki eden önemli aşamalardan bir tanesidir. Bilindiği üzere beton, inşaat demiri, çelik imalatları yapının toplam maliyeti içerisinde yüksek bir orana denk gelmektedir. Gerekli tüm analizlerin yapılmasının yanı sıra yapının ekonomik olması açısından gerekli optimizasyonların yapılması için belirli bir emek ve zaman gerekmektedir. Zaman sıkışıklığı söz konusu olduğunda, sadece yapı ve can güvenliği ön plana alınıp yapının ekonomikleşmesi için gerekli optimizasyonlar yapılmayabilmekte ve ortaya gereksiz maliyetlerin çıkması söz konusu olabilmektedir. Yine mekanik, elektrik projeleri için de benzer konular söz konusudur. Bir inşaatın toplam maliyetinin düşürülmesi için hız gereklidir, Artık hızlanma zamanı" diyen Avşar, "Yerel yönetimlerden destek bekliyoruz" ifadelerini de ekledi.
 

Konut fiyatlarındaki artış tam gaz!


Geri Dön