19 / 04 / 2024

İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

İnşaat CEO'ları ve patronları yönettikleri şirketlerin 2019 yılı büyüme stratejilerini ve odaklandıkları başlıca yatırım alanlarını anlattı.



2018 yılında büyük kur hareketleri ve ekonomide yaşanan kriz nedeniyle hedeflerini tutturmakta zorlanan şirketler 2019 yılına muhafazakar hedeflerle gidiyor. Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimler ve ekonomik hedeflerdeki farklı tahminler nedeniyle büyük grupların tepe yöneticileri 2019'da temkinli adımlarla büyümenin yolunu arayacak. 2019'un piyasalarda hem talep hem de fonlama açısından zorlu geçeceği öngörüsüyle hareket eden patronlar, yurt dışında yeni pazarları kollarken, yurt içinde ise yeni bir maceraya atılmak yerine mevcudu koruyacak. CEO ve patronlar yönettikleri şirketlerin 2019 yılı büyüme stratejilerini ve odaklandıkları başlıca yatırım alanlarını Ekonomist'e anlattı.


İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

1- Nihat Özdemir/Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı
"Turizm yatırımlarına hız vereceğiz"

"İstanbul Havalimanı'nın ilk etabını 29 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanımızın katılımıyla hizmete açtık. Konsorsiyum olarak ilerleyen günlerde buradaki yatırımlarımızı faz faz tamamlayacak ve dünyanın en büyük havalimanını Türkiye Cumhuriyeti'ne kazandırmış olacağız Bir diğer önemli proje olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde de rüzgar testlerimizi başarıyla tamamladık, keson inşaatlarını bitirdik ve yüzdürdük. Yatırıma süratle devam ediyoruz Yurt dışında hizmete açtığımız ilk otel olarak tarihe geçen KKTC'deki Limak Cyprus Deluxe Otel ile turizm grubumuzun yatak kapasitesi 7 bini aştı. 2019 yılında gerek yurtiçi gerekse yurt dışında turizm yatırımlarımıza hız kazandıracağız Bunun dışında taahhüt, çimento ve enerji alanlarında da ciddi bir büyüme dönemine girmiş bulunuyoruz Türkiye ekonomisini geleceğe taşıyacağına inandığımız çok sayıda önemli projeyi devreye aldık, 2019 yılında da almaya devam edeceğiz"

İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

2- Aziz Torun/Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı
"Birbirimizi daha iyi anlamamız gerekiyor"

"2019 yılı, perakende firmaları ile alışveriş merkezi yatırımcılarının birbirini daha iyi anlaması, daha iyi iletişim kurması, işbirliği yapması gereken bir yıl olacak. Bu da bir inovasyondur. Hepimiz aynı çatı altındayız, aynı gemideyiz"

İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

3- Hamdi Akın/Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı
"7-8'inci ayda güven gelir"

"2018 başında açıkladığımız 5,6 milyar TL'lik yatırım paketimizde sözümüzde durduk ve tamamını gerçekleştirdik. Yatırımlara ilave sağladığımız istihdam sayısı da 4 bin 59 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin geleceğine duyduğumuz güvenle bu yatırımlara devam edeceğiz Açıklanan ekonomik programın tamamen arkasında durulursa, ben 7-8'inci aydan itibaren yatırımcılara güven geleceğini, hem içerdeki hem de dışardaki yatırımcıların hükümetin programın arkasında durduğunu görürse yatırımlarına tekrar devam edip, ondan sonraki yılları satın alacağına inanıyorum."

İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

4- Erhan Boysanoğlu/Mesa Yönetim Kurulu Başkanı
"Yurtdışına odaklanacağız"

"2019'da yeni iş almayı planlamıyoruz Çengelköy'de ruhsatı alınacak olan küçük projemiz dışında yeni projemiz olmayacak. Var olan 11 projemizi tamamlayıp teslim edeceğiz 2019 yurtdışına odaklandığımız bir yıl olacak. Polonya'da projeler yapıyoruz iki arazide çalışmalarımız var. Rusya'ya odaklandık, 2-3 noktada görüşmeler sürüyor. Özbekistan'da müşavirlikle başladık, yap-sata gireceğiz Libya'da ise ülkede yaşanan karışıklıklar nedeniyle 400 milyon dolarlık işimiz duruyor."

İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

5- Ahmet Çelik/Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili
“Yavaşlama var ama işler durmaz"

"Türkiye 10 yılda bir kriz görür, kendinde olmasa bile uluslararası krizlerden etkileniyor. Ülkemiz dinamik bir ülke, evlenme, boşanma, göç, ayrı eve çıkma gibi nedenlerle yıllık en dip noktada 600 bin konut talebi oluyor. Bu da sektörümüzü canlı tutuyor. Durgunluk dönemlerinde biraz yavaşlama olur ama işler durmaz Gayrimenkul sektörü uzun soluklu bir sektör, bir arsada projeye başlayıp bitirmek beş yılı bulur. Bu nedenle 2019'da da çalışacağız"

İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

6- Süleyman Çetinsaya/Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
“Daralarak yola devam"

"2019'da daralarak yürümek zorundayız Satışların iyi gitmemesi nedeniyle yeni inşaat yapmak yerine var olan stoklarımızı eritmeye çalışacağız j Elimizde üç projenin ruhsatı var ama onların inşaatına bu ortamda başlamıyoruz Şu anda yabancı satışları var ama onların stoklarımızı eritmesi mümkün değil. Faizlerin düşmesi halinde iç pazar hareketlenmesiyle birlikte yeniden üretime geçebileceğiz"

İnşaat patronlarının 2019 yılı büyüme stratejileri!

7- Mehmet Okay/Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
"Yurt dışında gaza basacağız"

"Yeni yılda yurtdışı işlerinde biraz daha gaza basacağız Yurtiçinde Antwell ve Anthaven projelerimize devam edeceğiz Yurtdışında Rusya, İngiltere ve ABD'de var olan projelerimizi yürütmenin yanı sıra yeni projelerin ihalelerini almak için çalışmalar yapmayı sürdüreceğiz Bu dönemde en önemli hedefimiz var olan işgücü kapasitesini korumak ve kapasiteyi düşürmeden yola devam etmek."


Geri Dön