24 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2018'in yol haritasını çiziyor!

İnşaat sektörü 2018'in yol haritasını çiziyor!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektöründe bir yılın sonunda neler olduğunu ve yeni yılda inşaat sektörünü neler beklediğini anlattı..



Yabancıya konut satışları 2. uygulanan vergi muafiyeti ve çeyreğe göre yaklaşık yüzde 6, 2016 vatandaşlık izni gibi teşviklerin etkisi yılının aynı dönemine göre yaklaşık hissedildi. Eylülde yabancılara konut yüzde 47 artış ile 5 bin 646 adet satışında geçen yıla göre yüzde seviyesinde gerçekleşti. Yabancıya 75’in üzerinde artış sağlandı.

 

Habertürk Gazetesi'nden Esin Tümer'in haberinde, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektöründe bir yılın sonunda neler oldu ve yeni yılda bizi neler bekliyor sorularına yanıt verdi.

 

Sektörün daha çok potansiyel içerdiğini söyleyen Yetgin, "Bu potansiyeli kullanmak adına sektörümüze verilen desteklerin devam etmesi gerekli. Ek olarak, faizlerin yüksek seviyede olması konut sektöründe de dönem bazlı durgunluğa neden olabiliyor. Bu sebeple, faiz bedellerini hem üreticilerin hem de tüketicilerin maddi sınırlarını zorlamayacak oranlara çekmenin hepimize kazandıracağını düşüyorum" dedi 2017'de yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesi, KDV oranlarının yüzde 8'e indirilmesi, tapu harcının 30 Eylül 2017'ye kadar geçerli olmak üzere binde 20'den binde 15'e düşürülmesi gibi teşviklerin satışları artırdığını belirten Yetgin, tatil sezonu olarak bilinen ağustos ayının önceki yıllara göre son derece pozitif geçtiğini dile getirdi. Yetgin sektörün, yeni yılda KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesini beklediğini sözlerine ekledi.

 

2018 öngörülerini de paylaşan Yetgin, "Türkiye gayrimenkul sektöründe, orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürüyor. Orta üst ve lüks segmente talebin, orta alt segmente göre biraz yavaşladığını görüyoruz. Yatırım amacıyla hareket eden gerçek ve tüzel kişilerin (yerli-yabancı), markalı, belli standartların üstündeki lüks konut taleplerinin de bu segmenti canlı tutmaya devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

 


Geri Dön