18 / 04 / 2024

İnşaat sektörü maliyetlerden ve dövizdeki dalgalanmadan nasıl etkilenecek?

İnşaat sektörü maliyetlerden ve dövizdeki dalgalanmadan nasıl etkilenecek?

Helmann Grup'un Yönetim Kurulu Başkan Dr. Selman Özgün, yükselen inşaat maliyetlerinin ve dalgalanan döviz kurunun gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyeceğini anlattı. Özgün, sektörün global düşünmesi gerektiğini ve iş yapış şeklinin değişmesi gerektiğini belirtti.



Gerçekleştirdiği projelerle yurt dışında da marka haline gelen Helmann Grup'un Yönetim Kurulu Başkan Dr. Selman Özgün, gayrimenkul sektöründe yükselen inşaat maliyetleri, dalgalanan döviz kuru, değişen tüketici alışkanlıkları ve beklentileri sonucunda gayrimenkul proje geliştiricilerinin iş yapış şeklinin değişmesi gerektiğine dikkat çekti.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; gayrimenkul sektörünün dünya karbon salınımının yüzde 40'ını meydana getirdiğini vurgulayan Özgün, yakın gelecekte bu alanda ciddi değişimlerin yaşanacağının altını çizdi.

İnşaat sektörü maliyetlerden ve dövizdeki dalgalanmadan nasıl etkilenecek?

Sektör global düşünmeli 

Türkiye'de konut sektöründe 100 senedir köklü bir değişim yaşanmadığını aktaran Özgün, dünyada artık daha uygun maliyetli ve daha doğa dostu inşaat teknolojileriyle gelişmeler yaşandığına dikkat çekti. Özgün, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

"Türkiye inşaat geliştirme alanında dünyanın sayılı ülkelerinden biriyken, teknoloji alanında bu gelişmeleri takip edip uygulamaya alabilen firmalar öne çıkacak. Bir başka konu ise potansiyel alıcılar. Y kuşağı hızla hedef kitle olmaya başlarken inşaat geliştiricileri ise daha global düşünüp farklı alışkanlık ve beklentilere cevap verebilecek kaslara sahip olmalılar. Mevcutta konut sektöründeki oyuncuların geneli değişimleri anlamakta ve uygulamakta eksik veya yavaş. Gayrimenkul sektörünün değişmeyeceği, böyle bir ihtiyacın olmadığı düşüncesi yanılgıdan ibaret. Değişen ihtiyaç, trend ve beklentilere cevap vermekte geciken gayrimenkul geliştiricilerinin işi çok zor olacak.”

İnşaat sektörü maliyetlerden ve dövizdeki dalgalanmadan nasıl etkilenecek?

Yeni yapılan konutların dünya trendlerini karşılamadığını vurgulayan Selman Özgün, Avrupa'da müteahhit sayısının 50 bini aşmadığını fakat, Türkiye'de 450 binin üzerinde olduğunu dile getirdi. Özgün, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Bunun neticesinde maalesef yeni yapılan konutların birçoğu kalitesiz, estetikten yoksun ve şehir mimarisine katkıdan çok zarar vermekte. Artan maliyetler, değişen tüketici beklentileri ve dünyada yaşanan gelişmelere uyum sağlamayan proje geliştiricilerin işi çok daha zor olacak. Türkiye'de birçok proje geliştiricisi planlama yapmadan, orta-uzun vadeli hedefler koymadan iş yapma alışkanlığında bulunuyor."

İnşaat sektörü maliyetlerden ve dövizdeki dalgalanmadan nasıl etkilenecek?

Helmann projeleri

Helmann Grup'un Antalya Aksu ve Döşemealtı ilçelerinde inşaatı süren 4 projesi olan Helmann RoyalPort, CarpeDiem, LaDorra ve Lavitta'da stokların yüzde 95'inin satıldığına ve markaya yoğun bir ilginin olduğuna vurgu yapan Özgün, sektörde ciddi bir güven problemi olduğunun da altını çizdi. Selman Özgün, "Biz Helmann Grup olarak geleceğe yatırım yapıyoruz. Verdiğimiz vaatlerimizi hayata geçirmek, teslim tarihine uymak, müşteri beklentilerinin üzerine çıkabilmek, tüm paydaşlarımızın mutluluğu ve güveni için şeffaf bir iş modeli geliştirmek bizim için sadece olması gereken temel gereksinimler, hijyen faktörü. Bu yaklaşım şirketimizi gelecek yıllara güvenle taşırken, müşterilerimizin bize güvenmesine ve başarılı finansal sonuçlar elde etmemize olanak sağlıyor. Bu temel gereksinimleri yerine getirmeniz bile ayrışmanızı sağlıyor, aslında bu sektör için oldukça üzücü bir durum." diye konuştu. Özgün, Helmann markasının hedeflerini de şu şekilde anlattı:

“Markamız için gerçekten büyük hedeflerimiz var.2022 yılından itibaren markamızın hem ulusal hem de uluslararası pazarda bilinirliliğini ve algısını arttıracak aksiyonları almaya başlayacağız. Insan hayatına ve doğal yaşama saygılı, yenilikçi ve prestijli projeler geliştirerek rakiplerimizden farklılaşmayı amaçlıyoruz. Sadece rakamlar için değil, modern ve çevre dostu şehir yaşamı için de öncü firmalardan biri olmak istiyoruz. Biz marka konumlandırmamızı ve değer önermemizi inovasyon, çevre dostu ve yüksek kalite üzerine inşa ederek ve sürdürülebilir kılarak ülkemizi global arenada en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz Değişimi kucaklamakla kalmayıp, değişime öncü olmayı amaçlıyoruz."

Konut fiyatları döviz kurlarındaki oynaklıktan nasıl etkilendi?

Kurdaki artışlar inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

Doların yükselişi konut fiyatlarına nasıl yansır?


Geri Dön