29 / 03 / 2024

İnşaat sektöründe pazarlık bekleyişi!

İnşaat sektöründe pazarlık bekleyişi!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tarık Tellioğlu, sektörün iş durdurma kararı verdiğini, kamu ve çimentocuların adımının ardından bu kararı 7 Eylül’de uygulayacaklarını duyurdu. Bu açıklamaların ardından sektör temsilcilerinden art arda açıklamalar geldi. Peki kim ne dedi?



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tarık Tellioğlu, sektörün iş durdurma kararı verdiğini, kamu ve çimentocuların adımının ardından bu kararı 7 Eylül’de uygulayacaklarını duyurdu. Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre; Türkiye’nin en büyük çimento üreticilerinin bulunduğu 65 üyeli Türkçimento’nun Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Volkan Bozay, iddiaların doğruyu yansıtmadığını yeniden açıkladı.

İnşaat sektöründe pazarlık bekleyişi!

Çimento üretiminin yüzde 80’ini ithal girdiler olan enerji maliyetlerinin meydana getirdiğini vurgulayan Bozay, şunları kaydetti:

“İddia edildiği gibi yüzde 200’lere varan zamlar söz konusu değil. İnşaat maliyetlerindeki artışın tek nedeninin çimento olarak gösterilmeye çalışması da yanlıştır. Zira inşaatlarda kullanılan diğer girdilerden hiç bahsedilmemektedir. Bu durum, sektörümüzü kişisel bir sorun nedeniyle hedef göstermek olarak algılanmaktadır. Bu konuda  Ankara  ile görüşerek hareket edeceğiz.”

İnşaat sektöründe pazarlık bekleyişi!

İŞ DURDURMA KAYBETTİRİR

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Serdar Şardan ise bu süreçte inşaatların durdurulmasının ekonomide olumsuzlukları getireceğine dikkat çekerek, “Yeni mağduriyetler doğuracak; kazandırmayacak, kaybettirecektir. Çimento sektörü olarak şeffaflıktan yanayız; tüm kayıtlarımız da incelemeye açıktır” diye konuştu. 

İnşaat sektöründe pazarlık bekleyişi!

Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle ise fiyat yükselişleriyle gündeme gelen çimento sektörüne ilişkin kamuoyunca bazı eksik ve doğru olmayan bilgilerin olduğunu dile getirerek, “Bu yılın dördüncü ayında başlamış kapsamlı bir soruşturma sürüyor. Gerek tarafların savunma haklarının etkin kullanılması gerekse de sağlıklı analizlerin yapılması adına soruşturma süreçleri gizli sürüyor” açıklamasında bulundu. 

İnşaat sektöründe pazarlık bekleyişi!

İKİ TARAFIN RAKAMLARI DA GERÇEKDIŞI

Rekabet Kurulu Kurucu Başkanı Aydın Ayaydın ise iki tarafında dile getirdiği rakamların doğru olmadığının altını çizdi. Ayaydın, “Çimentonun maliyetlerinde yıllık yüzde 80 oranında artış olmuştur. Buna mukabil, satış fiyatı 170 liradan 370 liraya çıkmış, yani çimento fiyatları yüzde 120 oranında artmıştır. Ayrıca sektör 15 Ekim’den geçerli olmak üzere 50 lira daha zam uygulanacağını belirtmiş. Bunu da hesaba dahil ettiğimizde, yüzde 80’lik maliyet artışına karşın yüzde 150 zam yapmış olacaklar. Doğru hesap budur. Yoksa inşaatçıların da çimentocuların da gündeme getirdikleri rakamlar gerçeği yansıtmıyor” şeklinde konuştu.

İnşaat sektöründen grev açıklaması!

Rekabet Kurulu'ndan çimento fiyatlarına ilişkin açıklama!

İnşaat sektöründe yüksek fiyat tartışması!


Geri Dön