26 / 04 / 2024

İnşaat sektörünü fazla konut üretimi vurdu!

İnşaat sektörünü fazla konut üretimi vurdu!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, inşaat sektöründe yaşanan sorunun müteahhitlerin fazlalığından kaynaklanmadığını belirterek, “Sorun, sektör içinde çok fazla konut üretilmesinden kaynaklanıyor” diye konuştu.



Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, MÜSİAD’ın Mardin’de düzenlediği ‘İnşaat Sektöründeki Güncel Sorunlara Dair Çözüm Önerileri’ konulu toplantıda bir konuşma yaptı. Yeni Mesaj gazetesinde yer alan habere göre, Demirtaş yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün müteahhit sayısının fazla olmasından kaynaklı sıkıntı içinde olmadığını savundu.

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap’ın konuşmasında dile getirdiği ‘inşaat imdat’ sözüyle ilgili konuşan Demirtaş, şunları söyledi: “Bizim de imdat çığlığına karşı sorumluluğumuz ve ağırlığını üzerinde hissettiğimiz ayrı bir külfet var. Şimdi 300-400 bin müteahhit sayısı olduğu söyleniyor. İşte 90 bini İstanbul’da. Arkadaşlar bu yanlış teşhis. Piyasada müteahhit fazla olduğu için sektör bu hale gelmedi. Ticaret yapan arkadaşlarımız da bilir ki bir çarşı içinde aynı sektörde aynı işi yapan çok dükkân olursa orası bir pazar merkezi olur. Merkez olursa hem kalite artar hem rekabet olur. Sorun müteahhitlerin fazlalığında değil, sektör içinde çok fazla konut üretilmesinden kaynaklanıyor.”


İmar artışları konut üretimini artırdı


Sorunun bir nedeninin de imar artışları ile ilgili olduğunu belirten Demirtaş, “Kentsel dönüşüm hesaplamalarında, emsal hesaplamalarında bir takım avantajları olan maddelerimiz vardı. Önce 6. madde, sonra geçici 10. madde kapsamında sektörün temsilcileri ile Ankara’da her yıl toplantı yapıyorduk. Her defasında yüzde 60 fazla konut üretmek için bizden talepte bulunuyorlardı. Bu herkese eşit olarak gelecek bir artış. Aslında artış bile değil. Herkes aynı oranda ve daha fazla yapacak. Az olsun kıymetli olsun, değerli olsun” diye konuştu.

İnşaat sektörünün sorunları Mardin'de ele alındı!


Geri Dön