19 / 04 / 2024

İnşaatçılar KDV'lerde indirim istiyor!

İnşaatçılar KDV'lerde indirim istiyor!

Lüks konut segmentinde satışların sıkıntıya düşeceğini öngören müteahhitler KDV’de oranların düşmesini, geri iadelerde ise cezaların artmasını istedi. Sektör, önerilerini hem Maliye'ye hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na iletmeye hazırlanıyor.



İstanbul’da düzenlenen inşaat ve konut konferansında gündem yüksek vergiler ve sektörün korunaksızlığı oldu. İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015 yılının inşaat ve gayrimenkul sektörü için çok önemli bir dönüm noktası olacağını belirterek, “Tüketici yasası çıktı ancak bunun yanında üreticiyi de destekleyen, koruyan düzenlemeler bekliyoruz. Tüketici Kanunu ve yönetmeliği tamamen kötü örneklere karşı tedbir alma endişesi ile düzenlenmiş” dedi.


Üretici de korunmalı 


Tüketici Kanunu yönetmeliğinde bazı hususların üreticiyi zor durumda bırakabilecek nitelikte olduğunu belirten Durbakayım, “Üreticinin haklarını koruyacak bir kanunun hazırlanması gerekir. Böyle bir çalışma yapılmaz ise tüketicilerin yaşadığı mağduriyet üreticilerin yaşayacaklarının yanında hiç kalır” şeklinde konuştu. 


Lüks konuta da eşit KDV


Bugüne kadar daha çok yüzde 1 KDV’li konutların satışına ağırlık veren sektör temsilcilerinin üzerinde durduğu bir diğer konu ise yüksek KDV oranları ve damga vergileri oldu. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Sektör bugüne kadar ağırlıklı olarak yüzde 1 KDV’li konutları sattı. Bundan sonra gerek yeni yapılacak gerekse hâlâ inşaatı devam eden lüks konutlar yoğun olarak satışa geçmedi. Bu tür konutlarda yüzde 18 olan KDV satışta sıkıntı yaşatır. Tüm konutlarda yüzde 4-5 civarında KDV uygulanmalı. Dünyada da lüks ve orta gelir grubu konutlarında KDV eşit oranlarda uygulanıyor. Bir de konut iadelerinde cezalar çok düşük, işini hakkıyla yapan firmaların zarar görmemesi için cezalar artırılmalı ve caydırıcı olmalı ” bilgisini verdi.


Tapu harçları düşsün


Ozyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt’ta gerek KDV’nin yüzde 4 civarında tüm konutlarda eşitlenmesi, gerekse sürekli artan tapu harçlarının düşürülmesi gerektiğine vurgu yaparak, düşen vergi oranları vatandaşa uygun fiyatlı konut olarak yansır ifadelerini kullandı. Özyurt, “Vergiler düşerse konut fiyatları düşer” dedi. 


Vergi toplamı yüzde 30


Ağaoğlu Şirketler Topluluğu CEO’su ve KONUTDER Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Rahvalı da yüksek vergi yüküne dikkat çekti. Rahvalı şöyle konuştu: “Sektörde vergi yükü çok ağır. Büyümeye bu kadar katkı sağlayan bir sektör teşvik görmüyor. Damga Vergisi, inşaat ruhsatı, KDV, tapu teslimi gibi giderlerimiz var. Hepsini üst üste koyarsanız yüzde 30'luk bir kalem oluşturuyor. Bu vergiler Fransa'da yüzde 5.5, İtalya'da yüzde 4, Belçika'da yüzde 5 seviyesinde bulunuyor. Biz KDV tüm konutlarda yüzde 8 olsun diyoruz.”

 

Emine Açar-Bugün


Geri Dön