20 / 04 / 2024

İnşaatçılar 'online satış'a geçti!

İnşaatçılar 'online satış'a geçti!

Koronavirüs salgını nedeniyle satış ofislerinde online satış dönemi başladı. Azalan konut satışlarını online ile artırmak isteyen müteahhitler ilk satışlarını yabancılara yaptı.



Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle satış ofislerinde işler neredeyse dururken, müteahhitler çözümü online üzerinden buldu. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; gayrimenkulcüler, insanların interneti daha fazla kullandıkları bu dönemde ev satışlarını da dijitale geçti. Gayrimenkul firmaları, bu zamana kadar daha çok yurt dışı tanıtımları için kullandıkları online sistemlerini 11Sight gibi yeni teknolojilerle geliştiriyor. Bazı şirketler online satış siteleri üzerinden daireyi üç boyutlu gezdiren seçenekler sunarken, bazıları ise dil seçeneklerini aktardı. Dijital uygulamaya geçen firmalardan bazıları ilk satışlarını yaparken, bazıları da ilk kaporalarını aldı. Süreçte tapu işlemleri da online'den gerçekleşebiliyor. İç pazardan müşteri çekmeyi de amaçlayan sistem, halihazırda ağırlıkla yabancıların daha çok ilgisini çekiyor.

İnternetten yabancıya 10 daire sattı

 İnşaatçılar online satış a geçti!

Online satışa geçtiklerini söyleyen Seba İnşaat, şu an online de 4 projenin satışını gerçekleştiriyor. Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli, 20 güne yakın bir süredir online satış yaptıklarını anlatarak, bu süre içerisinde 6 adet daireyi Çinlilere, 4 adeti ise Suudilere olmak üzere 10 daireyi yabancılara sattıklarını açıkladı. Korona bittikten sonra özellikle satışın artacağını öngördüklerini belirten Keçeli, bu amaçla siteye İngilizce dışında Arapça ve Çince dil seçenekleri de koyacaklarını ifade etti. Tapuların da online olarak gerçekleştiğini söyleyen Keçeli, bu alımların önemli kısmının vatandaşlık amaçlı yapıldığını kaydetti. 

Özyurtlar, müşteriye 3 boyutlu daire gezdiriyor

İnşaatçılar online satış a geçti!

Satışlarını online gerçekleştirdiklerini söyleyen Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “Online satışa yeni başladık. Sanal seyirle alıcıları 3 boyutlu olarak da projedeki evlerimizi gezdiriyoruz. Bugün ya da yarın satışa dönecek olanlar var” dedi. Son iki yılda satışlarının önemli bir kısmının yabancılara yönelik olması sebebiyle online satış sistemlerinin hazır olduğunu, yeni eklemelerle birlikte sistemin daha da geliştirildiğinden bahseden Özyurt şunları söyledi: “Üç boyutlu gözlükle projeyi görmeyi siteye entegre ettik. Böylece alıcılar almak istedikleri konutu üç boyutlu olarak gezebiliyor.” 

Şantiyeler yüzde 50 iş gücüyle çalışıyor

Şantiyelerin ise yüzde 50 iş gücüyle çalışmaya devam ettiklerini anlatan Özyurt, “Şantiyelerdeki koğuşları kapattık. Çalışanlarımızın yarısını oluşturan gurbetçiler memleketlerine dönerken, İstanbul’da olup çalışmak isteyenlerle ise çalışmaya devam ettik. Tedbir alarak çalışma sürecine devam ettiğimiz çalışanların böylece gelir kaybına uğramasını engellemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Babacan Yapı, sadece online satış yapıyor

İnşaatçılar online satış a geçti!

Babacan Yapı’da online gayrimenkul satışlara başladı. Online satış sürecini müşterilerine attıkları tanıtım mesajlarıyla da duyurduklarından bahseden Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Bir haftadan bu yana sadece online satış yapıyoruz. Satış elemanlarımız evlerde telefonları üzerinden ilgilenen müşterilerle temasa geçerek bilgi veriyorlar. Bu durumda müşteri de aklında tutuyor. En azından bir pazarlama faaliyetimiz oluyor. Ayrıca yurt dışından iki müşterimiz de beğendikleri daireler için kaparo yatırdı. Pandemi tamamlandıktan sonra bunların önemli bir bölümünün satışa geçeceğini düşünüyoruz” dedi. Hatta hazırladıkları yeni sistemle de müşteriyi üç boyutlu olarak projeyi gezdirip yazılım üzerinde de çalışmalarının sürdüğünü anlatan Babacan, döviz kurunun yükselmesinin de yabancı için dolar bazında avantaj sunduklarını açıkladı. Babacan, eskiden 100 bin dolara alacağı evi artık 90 bin dolara alabileceğini söyledi. Teslim vadi olduğu için şantiyelerde işleri tamamen ara vermediklerini anlatan Babacan, vardiya sistemiyle çalışmaya geçerek ve çalışan sayısını azaltıp devam ettiklerini söyledi. Babacan, mücbir sebep haklarının doğmasına rağmen yine de bu haklarını kullanmayıp insanların çocukların okullarının kapanma dönemine uygun olarak teslim edeceklerini açıkladı.

Tek tıkla görüntülü görüşme imkanı sağlıyor

İnşaatçılar online satış a geçti!

Herhangi bir platform veya uygulama üzerinden istenilen kişiyle anında görüntülü bağlantı kurulmasını sağlayıp gayrimenkul sektörüne yeni satış ve pazarlama fırsatı sunduklarını anlatan 11Sight Türkiye Ülke Müdürü Ercan Gümüş, “Bugünkü durumda alıcıların eve gelip gezmeleri sağlık tehdidi yaratacağı için insanlar dijital yöntemlere yöneliyor. Hali hazırda kullanılan örnek daireler ile sanal tur yöntemi kullanılıyor olsa da, internet sitelerinde görülenle gerçek evin farklı çıkması alıcı ve satıcı arasında çatışma yaşanıyordu. 11Sight’ın tek-tıkla başlatılabilen görüntülü görüşme çözümü ile emlak sektöründe satın alma ve kiralama işlemleri uzaktan da gerçekleşebiliyor” açıklamasında bulundu.

Online tapu dönemi başladı

İnşaatçılar online satış a geçti!

Konut sektöründe yıla hızlı başlayan satışların, koronavirüsle online ortama taşındığından bahseden Mars Investment’ın Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Bucak, dijital ortamda yapılan satışlarda, tapu işlemlerin de online olarak yapılabildiğini açıkladı. Bucak, “Dijital satışlarla geleneksel tapunun yerini de online tapu almaya başladı. Bu durum özellikle yabancıya satışlarda büyük bir kolaylık getirdi. Dünyanın diğer ucundaki yatırımcılarımız, Türkiye’ye gelmek zorunda kalmadan tapularını alabiliyorlar. Yatırımcıların fiziksel varlığı olmadan tapuyu çıkarıp banka işlemlerine ve vatandaşlık prosedürlerine geçiyoruz” diye konuştu.

Emlakta online dönem başlıyor!

Koronavirüs 'Web-Tapu'yu yaygınlaştırdı!


Geri Dön