19 / 04 / 2024

İnşaatı başlamayan devremülk için ne yapılabilir?

İnşaatı başlamayan devremülk için ne yapılabilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''inşaatı başlamayan devremülk'' konulu soruyu yanıtladı.



Bir şirketten 2010’da devremülk aldık. Dairelerimiz 2015’te teslim edilecekti. Ancak bugüne kadar inşaatı bile başlamadı. Bize bu yeri satan müteahhit, bu yeri kat karşılığı yaptığını söyledi ama bugün ortalarda yok. Sizce durumumuz nedir? ● Ş.Y. 


Önce bir tespit yapalım. Bu yer size satılmadı, size satışı vaat edildi. Yani yaptığınız sözleşme bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi. Bu sözleşmenin geçerliliği için önce şekil şartına bakılır. Bu sözleşmeler noterde özel şekilde yapılmalıdır.


Ancak anlatılan türde müteahhitler bunu iki nedenle noterde yapmaz. Birincisi noter harcı ödemek istemez, ikincisi sıkıştığında şekil şartı nedeni ile geçersizliğini ileri sürmek için yapmaz. Ancak Yargıtay bir kararında, tarafların sözleşme hükümlerine uyma iradesi göstermeleri durumunda şekil şartına uyulmasa da bu sözleşmelerin geçerli kabul edileceğine hükmetti.


SÖZLEŞMEYE ATIF VAR MI? 

Şimdi de içeriğe geleyim. Yaptığınız sözleşmede acaba müteahhidin arsa sahibi ile yaptığı kat karşılığı inşaat sözleşmesine atıf var mı? Bir başka soru da, acaba toprak sahibi ile yapılan sözleşmede size satılmak istenen yer müteahhide kalacak yerlerden mi?


Okuyucum, müteahhit ile arsa sahibi arasındaki sözleşmeyi görmediğini, içeriğini bilmediklerini yazmış. Ancak müteahhitle birlikte arsa sahibine de başvurabilmek için bunların bilinmesi lazım. Bu iki hususa olumlu yanıt verilebilecek ise arsa sahibine başvurma imkanı olacak, yanıt olumsuz ise olmayacak.


Şayet müteahhit bulunursa sözleşmeden dönme ve ödenen paraların iadesini isteme hakkı var. Ancak okuyucumun kötü niyetli kimselerin tuzağına düştüğünü düşünüyorum.


Posta / Tamer HEPER 


Geri Dön