26 / 04 / 2024

İnşaatta nakit akışı sorunu!

İnşaatta nakit akışı sorunu!

İnşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklık yeni yılın ilk iki ayında da sürüyor. Satışların ciddi oranda düşmesi sektör temsilcilerini harekete geçirdi.



İnşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklık yeni yılda da etkisini göstermeye devam ediyor. Satışların ciddi oranda gerilemesiyle nakit akışı durma noktasına geldi. Sektörün önemli oyuncuları ise çözüm arayışına girdi.

Karar Gazetesi'nden Denizhan Erkoç'un haberine göre, İMSAD tarafından hazırlanan son rapora göre, sektörde yaşanan mali sıkışıklık 2019 yılının ilk iki ayında da devam etti ve 15 alt sektörde düşmeye neden oldu. Konut satışlarının 2018 yılını düşüşle kapatmasıyla yeni yılın ilk ayında da negatif görünüm sergilemesi tehlikeyi öne çıkardı. Özellikle konut kredi faizlerindeki yüksek seviyeler, arz talep dengesinin bozulması ve konut fiyatlardaki yüksek artış rakamlardaki düşüşün ana nedenleri olarak öne çıktı.

İnşaat sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) hazırladığı son rapora göre; inşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklık 2019 yılının ilk iki ayında da devam etti ve 15 alt sektörde önemli gerilemelere neden oldu. 2018'de inşaat malzemesi ortalama sanayi üretiminin 2017'e göre yüzde 2 gerilediği belirtilirken başlanan yeni işlerin 2010 yılından beri en düşük seviyeye düştüğü kaydedildi.

Raporda ayrıca inşaat sektöründe ve piyasalarında yaşanan talep ve finansman sorunları nedeniyle yeni inşaat siparişlerindeki dalgalanmanın devam etmesinin beklediği kaydedildi ve şu açıklamalar kullanıldı: ''Artan inşaat maliyetleri nedeniyle işletme sermayesi ihtiyacı yükseldi. Müteahhitler bu mali sıkışıklıkların yarattığı finansman sorunlarını inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en önemli engel olarak görmeye devam ediyor. Mali sıkıntılar çözülmeden inşaat sektöründe kalıcı bir iyileşme yaşanmasının gecikeceği öngörülüyor.''

RUHSAT SAYISI YARI YARIYA DÜŞTÜ

İnşaat sektöründe talep yönündeki daralma, artan maliyetler ve müteahhitlik sektöründe yaşanan sıkıntılar alınan yapı ruhsatlarında özellikle konut tarafında önemli bir düşmeye neden oldu. Konutlar için alınan yapı ruhsatları sayısı 2017 yılında 1,37 milyon daire iken 2018 yılında 640 bin daireye düştü. Alınan yapı ruhsatlarındaki düşüş inşaat ve konut sektöründe yeni başlangıçların 2019'da zayıflayacağı yönünde de fikir oluşmasına sebep oldu.


Geri Dön