19 / 04 / 2024

İnşaatta şok eden rakam! Tam 35 milyar dolar olarak açıklandı

İnşaatta şok eden rakam! Tam 35 milyar dolar olarak açıklandı

Türkiye'nin öne çıktığı sektörler arasında yer alan inşaat sektörü hakkında dikkat çeken bir rakam verildi. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, inşaat malzemelerinde 2022 ihracatının 35 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.



Tayfun Küçükoğlu, İlk Evim İlk İş Yerim projesiyle 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konutun, 250 bin konut amaçlı arsanın ve 50 bin iş yerinin arzının planlandığına değinerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu proje, ülkemiz ekonomisinin de sektörümüzün de büyümesine katkı sağlayacaktır. Bildiğiniz üzere ülke ekonomisinin ve sanayisinin lokomotif sektörlerinin başında gelen inşaat; demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi, boya gibi 250 civarında yan sektörü doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiriyor.

Bu sektörlerin istihdamı ise 6 milyonu aşıyor. Projenin getireceği hareketliliğin enflasyon üzerinde de etkileri olacaktır. Orta vadede konut fiyatlarına denge getirecektir ancak kısa vadede fiyatlara etkisini görmek için biraz daha zamana ihtiyaç olacaktır."

Küçükoğlu, Türkiye genelindeki riskli yapıların dönüşümüne de işaret ederek, "Bu bir bina dönüşümü olarak görülmemeli. 20-30 yıl sonra tekrar dönüştürülecek yapılar değil, 100 yıllık yapılar inşa edilmesi anlayışını benimsemeliyiz. Kentsel dönüşümü, yenileme ve güçlendirme seçenekleriyle birlikte değerlendirmek ve mevcut bir binanın tamamen yıkılıp yeniden yapılmaya mı, güçlendirmeye mi ihtiyacı bulunduğunu her bir bina için teşhis etmek gerek. Bu uzun bir süreç ancak bu anlayışla hareket edersek başarılı sonuçlar elde edebiliriz." ifadelerini kullandı.


Geri Dön