29 / 03 / 2024

İntifa hakkı için ne yapmalı?

İntifa hakkı için ne yapmalı?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında intifa hakkı için neler yapılması gerektiğini açıklıyor. İşte, Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı.



Annem yeni vefat etti. Yaşamakta olduğu daire rahmetli babamındı ancak annemin bu yerde intifa hakkı vardı. Şimdi annemin de ölümü üzerine durumum ne oldu? Nasıl bir işlem yapmalıyım? Ben ikinci evliliğini yapmış tek çocuklu biriyim. Bu mirasta eşimin durumu nedir? • S.C.


Bir gayrimenkul üzerinde intifa hakkı varsa malikin mülkiyet hakkı için ‘kuru mülkiyet sahibi’ deriz. Kum mülkiyet sahibi maliktir ama tasarruf yetkisi yoktur. Kum mülkiyet sahibinin ölümü ile miras kum mülkiyet olarak mirasçılara geçer, intifa hakkı devam eder. İntifa hakkının tapuya tescilinde, intifa hakkı için bir süre tanınmamış ise intifa hakkı, sahibinin ölümüne kadar sürer. İntifa hakkı sahibinin ölümü ile, intifa hakkı kendiliğinden son bulur, kuru mülkiyet sahibi tam malik olur.


Bu genel bilgi... Şimdi sizin durumunuz.


Babanız kuru mülkiyet sahibi idi ve vefat etti. Vefat ettiğinde miras, siz mirasçılara kum mülkiyet olarak geçti. Anneniz intifa hakkı sahibi idi, kendisi babanızın ölümü ile bu yerin dörtte birinin tam maliki, dörtte üçünün de intifa hakkı sahibi oldu. Siz ise geri kalan dörtte üçün kuru mülkiyet sahibi olarak mirasa iştirak ettiniz. Annenizin ölümü ile de intifa hakkı son buldu. Dörtte üç hissenin intifa hakkı son bulmakla siz kuru mülkiyet sahibinin kuru mülkiyeti ile birleşti ve tam malik oldunuz. Annenize ait dörtte bir tam mülkiyet de size mirasçısı olduğunuz için geçti.


Bu dummda gayrimenkulün tümüne sahip oldunuz. Yalnız dikkat edin, yanıtım tek çocuk olduğunuz tespiti üzerinedir. Zira mektubunuzda tek çocuk olarak hep tekil kullanmışsınız.


Eşinizin durumuna gelince, eşinizin bu miras paylaşımında henüz bir hissesi yok. Kimin daha önce öleceği belli değil ama şayet siz eşinizden önce ölürseniz bu halde sahip olduğunuz tüm malvarlığının dörtte biri eşinize ait olacağı için bu gayrimlenkulün de dörtte biri eşinize geçecek, gerisi çocuklarınızın olacak. Bugün yapacağınız şey, babanızdan ibaren mirasçıları gösteren veraset ilamı alarak bununla sonuda tescil işlemini yapmaktır.


Posta - Tamer Heper


Geri Dön