28 / 03 / 2024

İpoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme!

İpoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme!

Borcunu ödendiği halde tapu belgesini alamayanlar ipotek fekki için dava açabiliyor. Peki, ipoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme hangisidir? İpoteğin kaldırılması davası nasıl açılır?



İpoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme!

İpotek, hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacağın güvencesi oluyor.


İpotek, borç bitene kadar taşınmazın tapusu üzerine kalıyor. Borcun ödenmemesi halinde bu taşınmaz satılarak borç kapatılabiliyor. Borcun ödenmesi halinde ise tapu üzerinden bu şerh kaldırılıyor.


Peki, ipoteğin kaldırılması davası görevli mahkeme hangisidir? İpoteğin kaldırılması davası nasıl açılır?


Borcunu ödediği halde tapu belgesini alamayanlar ipotek fekki için dava açabiliyor. İpotek fekki için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. İpotek fekki davası örneği şu şekilde;


T.C. YARGITAY

12.Hukuk Dairesi

Esas: 2006/18963

Karar: 2006/21722

Karar Tarihi: 21.11.2006


ÖZET: İcra İflas Kanunu'nun 153. maddesindeki koşulların oluşması halinde ipotek borçlusu ipoteğin çözülmesi için İcra dairesine doğrudan başvurabilir. 28.08.1981 tarih ve 2621 yevmiye numaralı ipotek akit tablosunun incelenmesinde, ipoteğin 2.000.000.- TL için düzenlendiği ve karz ipoteği (kesin borç ipoteği) olduğu anlaşılmaktadır. Medeni Kanun'un 875. maddesi gereğince, kesin borç ipoteği anapara yanında gecikme faizini de güvence altına alır. O halde, mahkemece ipoteğin fekki için ödenmesi gerekli tüm borcun gerektiğinde bilirkişi incelemesi yapılarak belirlenip icra müdürlüğüne bu doğrultuda işlem yapılması için talimat verilmesi yolunda karar verilmesi gerekir. 


(2004 S. K. m. 153) (4721 S. K. m. 875)

Dava: Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü: 


Karar: İcra İflas Kanunu'nun 153. maddesindeki koşulların oluşması halinde ipotek borçlusu ipoteğin çözülmesi için İcra dairesine doğrudan başvurabilir. 28.08.1981 tarih ve 2621 yevmiye numaralı ipotek akit tablosunun incelenmesinde, ipoteğin 2.000.000.- TL için düzenlendiği ve karz ipoteği (kesin borç ipoteği) olduğu anlaşılmaktadır. Medeni Kanun'un 875. maddesi gereğince, kesin borç ipoteği anapara yanında gecikme faizini de güvence altına alır. O halde, mahkemece ipoteğin fekki için ödenmesi gerekli tüm borcun gerektiğinde bilirkişi incelemesi yapılarak belirlenip icra müdürlüğüne bu doğrultuda işlem yapılması için talimat verilmesi yolunda karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile ipotek kaydının terkini yönünde hüküm tesisi isabetsizdir. 


Sonuç: Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK'nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 21.11.2006 gününde oybirliği ile karar verildi.



İpotek fekki harcı 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön