28 / 03 / 2024

Irak'ın yeniden inşasında Türkiye'nin katkısı büyük!

Irak'ın yeniden inşasında Türkiye'nin katkısı büyük!

Menderes Hükümeti'nin Sağlık Bakanı Lütfi Kırdar'ın milyarder yeğeni Nemir Kırdar'ın şirketi Investcorp, yeni firma arayışında. Investcorp'un başkanı Al-Shroogi, "Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırdık. Sırada gıda, eğitim ve sağlık var" dedi



Adnan Menderes Hükümeti'nin Sağlık Bakanı Lütfi Kırdar'ın yeğeni olan, 27 Mayıs ihtilalinden sonra Türkiye'den ayrılan Nemir Kırdar, yatırımlarını artıracak. Kırdar'ın fonu Investcorp, gıda, sağlık ve eğitimde yeni firmalara odaklanacak. 40 milyar dolardan fazla satın alma işlemi gerçekleştirdiklerini dile getiren Bahreyn merkezli Investcorp'un Körfez Başkanı Mohammed Al-Shroogi, 10'uncu Türk-Arap Ekonomi Forumu sonrasında SABAH'a yeni yatırımlar hakkında bilgi verdi. Türkiye'de 4 farklı sektördeki ortaklıklarının sürdüğünü dile getiren Al-Shroogi, "Tiryaki Agro, Damat, Namet ve Arvento'yla işbirliğimiz sürüyor. Yeni firmalara bakıyoruz" dedi. 


500 MİLYON DOLAR YATIRDIK 

Türkiye'nin yatırımcıları davet eden politikalar sunduğunu dile getiren Al-Shroogi, "Yerel mevzuat yatırımcı için çok olumlu. Şu ana kadar 4 şirkete 500 milyon dolar yatırdık. Bu şirketlerin toplam cirosu 5 milyar dolar" diye konuştu. Daha önce ünlü marka Gucci'nin Investcorp bünyesinde olduğunu dile getiren Al-Shroogi, "Buradaki deneyimlerimizi Damat'a getirdik. Namet'in ihracat kapasitesi yok. Bunu artırmak için Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'te ortaklık hedefindeyiz. Ayrıca Namet benzeri Türk şirketlerini de bünyemize katmak istiyoruz" dedi. 


ABD'DE 176 OKULU YÖNETİYOR

Türkiye'de sağlık ve eğitim gibi alanlarda yeni firma arayışı olduğunu dile getiren Al- Shroogi, önceki gün ABD'li Nobel Learning adlı bir eğitim şirketine ortak olduklarını hatırlattı. Investcorp'un ortak olduğu Nobel, ABD'nin 18 farklı eyaletinde 176 okulu yönetiyor. Al- Shroogi, "Eğer Türkiye'de de eğitim konusunda bir fırsat çıkarsa değerlendiririz" dedi. Al-Shroogi, "ABD'de gayrimenkulde büyük yatırımlarınız var. 'Türkiye'de de olacak mı?' sorusuna ise "Şirketlerle ilgileniyoruz ama planımızda gayrimenkul yok" dedi.


'BÖLGESEL SERBEST TİCARET ANLAŞMASI YAPILMALI'

Toplantıda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türk-Arap işbirliğini geliştirmek için bölgesel serbest ticaret anlaşması yapmamız gerekir" dedi. İsviçre'deki banka gizliliğinin ortadan kalkmasına Türk yatırımcıların nasıl tepki gösterdiğine ilişkin bir soruya ise Şimşek, Türk şirketleri ve vatandaşlarını Türkiye'de yatırım yapmaya teşvik ettiklerini hatırlattı. Son 10 yılda ise bu paraların büyük kısmının Türkiye'ye geri döndüğünü vurgulayan Şimşek, bütün merkez bankalarına bakıldığında Türkler'in yurtdışında 130 milyar dolarlık hesabı bulunduğunu aktardı.


IRAK'IN İMARINDA TÜRKLER'İN ROLÜ YÜKSEK

Irak Bayındırlık ve İskân Bakanı Tarık El-Haykani, ülkesinin yeniden onarılmasında Türkiye'nin çok büyük katkı sağladığını ve takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Türk şirketlerinin bundan sonra da Irak'ta önemli işler yapacaklarını vurgulayan El-Haykani, Irak'taki iş fırsatlarını değerlendirmek isteyen yatırımcıları ülkesine davet etti. Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı Temsilcisi Ahmet Al Sulaiti ise kamu ve özel sektör işbirliğiyle çok önemli projeler yapacaklarını vurgulayarak uluslararası şirketleri Katar'a yatırıma çağırdı. Kuwait Finance House CEO'su Mazin Saad El-Nahedh de Türk piyasasını 1980'lerden bu yana takip ettiklerini ancak Türkiye'nin bu derece bir gelişim ve değişim yaşayacağını hesap etmediklerini söyledi.


EL JABRİ: UMMAN'DA SİZİN İÇİN FIRSAT ÇOK

Umman Sultanlığı Duqm Özel Ekonomi Bölgesi Başkanı Abdullah El-Jabri, Türk-Arap ülkeleri düzeyinde mevcut fırsatlardan yararlanılması ve bazı sektöralanlarda işbirliğinin geliştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. El-Jabri, her yıl Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacminin artış kaydettiğini belirterek, Umman'ın ticaret limanı ve petrol rafineri projesiyle gelişmeye devam ettiğini ifade etti. Suudi Smantah Grubu Başkanı Abdulaziz Bin Turki Bin Talal El-Saud ise, uzun süredir iç pazardaki talebi yükseltmek için çalıştıklarını ifade etti.


Kerim Ülker-Sabah


Geri Dön