16 / 04 / 2024

İrfan Kaya: Barajlarda doluluk oranı 6 ayda 3 kat arttı!

İrfan Kaya: Barajlarda doluluk oranı 6 ayda 3 kat arttı!

Şiddetli sağanak başkente içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranını artırdı. Barajlardaki su seviyesi son iki yılın doluluk oranının üzerine çıktı.



ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, bu yıl içinde, baraj havzalarını besleyen bölgelerde etkili olan yağışların yüz güldürdüğünü belirterek "Bu yılın ilk 6 ayında baraj havzalarına gelen su miktarı, geçen yılın 12 ayında barajlara gelen sudan daha fazla oldu" dedi. Ankara'da şu anda herhangi bir su sıkıntısı bulunmadığını belirten Kaya "Kış ve bahar aylarında gelen yağışlarla, barajlarımızda, 6 ayda 437 milyon metreküp su birikti" diye konuştu. Ankara'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı barajlardaki su miktarının bugün (dün) itibariyle 747 milyon metreküp olduğunu ifade eden Kaya, barajlardaki toplam su rezervinin, son gelen sularla birlikte yüzde 47 oranına ulaştığını bildirdi. Genel Müdür Kaya, bu yılın ilk 6 ayında baraj havzalarına gelen su miktarının, geçen yılın ilk 6 ayında gelen su miktarına kıyasla 3 kat arttığını vurguladı. 


6 AY BEREKETLİ GEÇTİ 

Barajlarda geçen yılın ilk 6 ayında 169 milyon metreküp, bu yılın ilk 6 ayında ise 437 milyon metreküp su toplandığını ifade eden İrfan Kaya, şunları söyledi: "Yağışlar açısından oldukça bereketli geçen, bu yılın ilk 6 ayında barajlarımıza; ocakta 56 milyon, şubatta 80 milyon, martta 124 milyon, nisanda 87 milyon, mayısta 31 milyon, haziran içinde ise 57 milyon metreküp su geldi. Geçen yılın toplamında barajlara gelen su miktarının 272 milyon metreküp olduğunu düşünürsek, bu yılın barajlarımız açısından ne kadar bereketli olduğunu anlamış oluruz." Kaya, geçen yıl yağış miktarının en yüksek yüzde 35'e, bu yıl ise yılın yarısında yüzde 47'ye ulaştığını belirtti. Baraj seviyesinin yüzdesinin düşük olmasının, barajların toplam hacminin çok büyük olmasından kaynaklandığını vurgulayan Kaya, "Dolayısıyla yüzde 47 düşük gibi gelebilir, ancak barajlarımızın toplam hacmi 1 milyar 600 milyon metreküpe yakındır. Bu da ihtiyacımızı rahatlıkla karşılayacak bir miktardır" dedi. 



Sabah


Geri Dön