24 / 04 / 2024

Konut fiyatları 3 kat arttı!

Konut fiyatları 3 kat arttı!

7 Haziran seçimlerinin ardından doların yükselişiyle artış gösteren inşaat maliyetleri 3. çeyrekte de yükseldi. Konut fiyatları ise 3 kat arttı.



Rekor üzerine rekor kıran dolara karşı konut sektöründe de inşaat maliyetleri artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Bina İnşaatı Maliyet Endeksi'ni açıkladı. Verilere göre inşaat maliyetleri yılın 3. çeyreğinde yüzde 1.1, geçen yılın aynı dönemine göre de 5.8 artış gösterdi. 


DAİRE FİYATLARI 3 KAT ARTTI 

Konut fiyatlarının artışı, maliyetlere göre 3 kat arttı. Merkez Bankasının Temmuz ayına ilişkin 'Türkiye Konut Fiyat Endeksi' açıklamasında fiyatların Türkiye genelinde yüzde 18, megakent İstanbul'da ise yüzde 26 artış gösterdiğini belirtmişti. İnşaat maliyetleri son dönemde yıllık artışı yüzde 5-6 bandında oynarken enflasyon da yüzde 7-8 bandında değişiyor. Buna karşılık, konut satış fiyatları da yüzde 18-19 yükselişle seyrediyor. Uzmanlar konut fiyatlarındaki artışın doların önlenemez yükselişi, malzemelerdeki pahalılık ve vatandaşın konut talebine bağladı. Banka konut kredisi faizlerinin artması ve ev fiyatlarının pahalanmasına rağmen konut sektörü büyümeyi sürdürmüştü. 


Güneş


Geri Dön