19 / 04 / 2024

İrtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

İrtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. İrtifak hakkı tesisi için dava açılabiliyor. İşte, irtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!



İrtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

İrtifak hakkı; daha çok birbirine komşu durumdaki taşınmaz mallar üzerinde başka bir taşınmaz yararına sağlanan yükümlülük niteliği taşıyor.  Yükümlü taşınmaz malın malikini, diğerinin belirli eylemlerine katlanmaya veya mülkiyetine özgü bazı haklarını kullanmaktan sakınmaya zorluyor. İrtifak hakkının kurulması için Tapu Siciline tescil edilmesi gerekiyor. 


İrtifak hakkı işlemi; teknik yönü olması nedeniyle kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendiriyor.



İrtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

DAVACI : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No

Adres

VEKİLİ : Avukat Adı ve Soyadı

Adres

DAVALI : Adı ve Soyadı

Adres

DAVA KONUSU : İrtifak hakkı tesisi

DAVA DEĞERİ : 2.500,00 Yeni Türk Lirasıdır.

AÇIKLAMALAR :

1-Müvekkilime ait Erzincan ili, Merkez ilçe, Küçük Kadağan Köyü, Ada mevkii, .. ada, … pafta, … parsel’de kain bulunan taşınmazın yer altı su kaynaklarına yakın olması nedeniyle tarlada biriken suların tahliyesi için kadimden beri mevcut olan su tahliye arkının, ana arka dökülmesi noktasında davalıya ait aynı yerdeki 424 numa-ralı parselden geçirilmesi gerekmektedir.

2-Davalının suyun bu şekilde tahliyesine engel olması nedeni ile müvekkilime ait tarladaki suyun tahliye edilebilmesi için bedeli ödenmek kaydı ile davalının 424 numa-ralı parselinden su tahliye arkı geçirilmesi şeklinde davacı lehine irtifak hakkı kurulma-sı için bu davayı açmak zarureti hâsıl olmuştur.

DELİLLER : Her tür delil.

HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 744 ve ilgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, Erzincan ili, Merkez ilçe, Küçük K. Köyü, Ada mevkii, .. ada, … pafta, … parsel’de kain bulunan taşınmaz lehi-ne davalıya ait bulunan aynı yerdeki … numaralı parselden bedeli karşılığında su tahliye arkı geçirilmesi biçiminde irtifa hakkı tesis edilmesine, bu hususun tapuya kayıt ve tesciline ve yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalıya yüklenmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…



İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön