26 / 04 / 2024

İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!

İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!

İrtifak hakkı, hak sahibine gayrimenkulü üzerinde kullanma veya yararlanma yetkisi sağlayan bir hak türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, irtifak hakkı nasıl tesis edilir? İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!



İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!

İrtifak hakkı; Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor. 


Bu hak, bir taşınmaz üzerinde kullanım veya mülkiyete özgü bazı hakların kullanılmasından kaçınmayı gerektiren ve diğer bir taşınmaz veya kişi yararına ayni hak olarak adlandırılıan hakların tümünü kapsıyor. Uygulama aşamasında ‘kullanma hakları‘ olarak da adı geçebiliyor. 


İrtifak hakkı sınırlı bir ayni hak olarak biliniyor. Hak sahibine gayrimenkulü üzerinde kullanma veya yararlanma yetkisi sağlayan bir hak türü olarak tanımlanabiliyor. 


Hak sahibinin taşınmazdan yararlanması aktif bir şekilde olursa buna olumlu irtifak hakkı deniyor. Eğer hak sahibinin taşınmazdan yararlanması mülk sahibinin kullanmasına engel olacak şekilde ise buna olumsuz irtifak hakkı deniyor. 


İrtifak hakkı tesisi için nereye başvurulur?

Taşınmaz malın bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) bir dilekçe ile başvurulabiliyor. 


İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!

-Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği,

-Taşınmaz malların  maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,

-Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nufus kaydı örneği ve kimliği,

-Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği,

-Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğünde kendi adlarına intikal işlemi yaptırmış olmaları gerekir, 

-İrtifak hakkı geçiş güzergahının ilgililerince zeminde işaretlenmiş olması veya proje üzerinde belirtilmesi gerekir.

-Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararı.





İstimlak ve irtifak hakkı kurulması!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön