24 / 04 / 2024

Tapu alım satım işlemleri 2015!

Tapu alım satım işlemleri 2015!

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Peki, tapu devir işlemleri nasıl yapılır? İşte tapu alım satım işlemleri 2015..



Tapu alım satım işlemleri 2015!

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Bu işlemler için önceden tapu dairesine gidip sıra numarası alınıyordu.


Ancak artık tapu dairelerine randevu sistemi getirilmiş olup; tapu dairesine gitmeden önce tarafların randevu almaları gerekiyor.


Tapudan randevu online bir şekilde alınabiliyor. Bunun için "onlinerandevu. tkgm.gov.tr" adresine giriş yapılması gerekiyor. Bu sayfadan itibaren adım adım yapılacak işlemlerle randevu sistemini kullanarak belirli bir gün ve saat aralığı için randevu alabiliyor. Ayrıca ALO 181 aranarak da randevu alınabiliyor.


Gerekli belgeler:

Satıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı (belediyeden) (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.)

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)

 

Alıcıdan tapuda satış için gerekli evraklar..

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı (T.C. Kimlik Numaralı) aslı ve 1 adet fotokopisi

- T.C. Kimlik Numarası

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname (Emlakçı Adına)


Tapuda gerekli belgelerin teslim edilerek devir işleminin tamamlanması için bir de tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcını hem alıcı hem de satıcı binde 20 oranında ayrı ayrı ödüyor.


Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. İşletmeden işletmeye değişmek ile birlikte, 2014 yılında Döner Sermaye Hizmet Bedeli 75,00 TL olarak tahsil edilmişti.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu. Buna göre 2015 yılında tapu harçlarının yanı sıra 82,50 TL'lik döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.



Tapu harcının eksik yatırılması cezası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön