25 / 04 / 2024

Isınma sistemi olmayan ev için aidat verilir mi?

Isınma sistemi olmayan ev için aidat verilir mi?

Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Isınma sistemi olmayan ev için aidat verilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



Bir binada bir problem var. İhtilaf bodrum kattaki deponun maliki ile yönetim arasında. Bodrum kat tapuda depo ve projesinde bu yerde ısınma sistemi yok. Mevcutta da yok. Ancak yönetim bu yerden aidat istiyor, deponun maliki ise vermek istemiyor. Neticede icralık olmuşlar. Bu yer malikinin aidat ödemesi gerekmez mi, yoksa sadece yakıt masrafına katılmaz mı? 


Bir binada bütün bağımsız bölüm malikleri ortak giderlere ve bunlar için toplanacak avansa katılmak zorundadır. Ancak bunlann arasında ortak gidere katılmak durumunda olmayan bazı istisnalar olabilir. Örneğin sizin olay. Bir yerde ısınma sistemi yok ise o bağımsız bölüm malikinden yakıt gideri talep edilmez. Bu durum bazı tereddütleri beraberinde getirir. Karşılaştığım olaylarda çoğunlukla depo vasfındaki bağımsız bölümlerde veya mağaza olarak kullanılan dükkanlarda örneğin kasap olarak kullanılan dükkanlarda, ısınma ihtiyacı bulunmadığı için radyatörlerin söküldüğüne tanık oldum. Bu durumda binanın projesine bakmak lazım. Projesinde ısınma sistemi var mı yok mu? Şayet projesinde ısınma sistemi var ise radyatörler sökülmüş olsa bile bu yer maliki ısınma giderine katılacaktır. Ancak projesinde bu yerde ısınma sistemi görülmüyor ve radyatör yoksa bu bağımsız bölüm maliki yakıt giderine katılmayacaktır. 


HAKSIZLIK OLUR 

Bir başka ihtimal. Projesinde bağımsız bölümde ısınma sistemi görülmüyor, bağımsız bölümde de radyatör yok ama yönetim planında bu yer için de yakıt bedeli ödenecek gibi maddeler var ise bu halde dava açılarak bu maddenin yönetim planından çıkanlması talep edilebilir. Zira kullanmadığı, projesinde de kullanma ihtiyacı olmadığı belirlenmiş bir yer için bu gidere katılmak haksızlık olur. 


Bizim yasamızda bir madde var, diyor ki, "Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç duyulmadığını ileri sürmek sureti ile bu gider ve avans payını ödemekten kaçmamaz." Ancak bu hüküm yukarıda anlatılan olaya tatbik edilemez. 


Bu ancak yukanda örnek olarak aldığım projesinde ısınma sistemi bulunduğu halde radyatörlerini söken bağımsız bölüm malikleri için tatbik edilebilir.




Tamer HEPER/Posta


Geri Dön