27 / 04 / 2024

İskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?

İskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra iskan belgesi alınarak mülkiyet tapuları alınabiliyor. İskan belgesi, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor. Peki, iskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?



İskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra iskan belgesi alınarak mülkiyet tapuları alınabiliyor. İskan belgesi, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteriyor.


Bu belgenin alınmaması ve alınamaması gibi durumlar, hak sahipleri için sorun teşkil edilebiliyor. Peki iskan almadan oturmanın sakıncaları nelerdir?


Bir eve iskan alınmaması demek, bu evin resmide hala inşaat olarak gözükmesi demek oluyor. Yapının ruhsatına uygun inşa edilmemesi veya ssk gibi borçların ödenmemesi halinde iskan alınamıyor.


İskan almadan oturmak..

Yargıtay bir çok kararında; “kat karşılığı yapılmakta olan inşaattan temlik-devir suretiyle daire alan üçüncü şahsın, müteahhidin yaptığı inşaatta talep edebileceği şahsi hakkı bulunmadıkça, arsa sahibine karşı tescil isteği dinlenmez”  yönünde karar vermektedir.

 

Bu nedenle, iskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.


Öte yandan; binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek yükümlülüğünü de üstlenmek söz konusu olabiliyor.


İskan ruhsatı masrafı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön