24 / 04 / 2024

İskan izni nedir?

İskan izni nedir?

Bir yapının içinde yasal olarak oturumun başlayabilmesi için iskan izninin alınması gerekiyor. Peki iskan izni nedir, nasıl alınır? İşte yanıtı...



İskan izni nedir?

İskan izni, inşaat çalışmaları biten bir yapı için orada oturulabilir izninin verildiğini gösteren bir belgedir. Ruhsatlı binalar için inşaatın bitiminden hemen sonra içinde oturumun başlayabilmesi için iskan izninin alınması gerekiyor.


İskan izni belgesi, belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından veriliyor. Peki iskan izni almak için ne yapmak gerekiyor?


İnşaat çalışmaları biten bir yapının iskan izni için söz konusu yapının bağlı bulunduğu belediyeye istenen belgelerle müracaat yapılması gerekiyor. Müracaat sonrasında, incelemeler yapılıyor. Yapının önceden tasdiklenen projesine uygun olması halinde iskan izni veriliyor. İskan izni nedir sorusunu yanıtladıktan sonra iskan izni için gerekli belgeler nelerdir sorusunu yanıtlayalım.


Peki iskan izni için gerekli belgeler nelerdir?

* Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

* Tapu kaydı bilgileri,

* Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

* Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

* Telekom Olur Yazısı,

* Proje Müellifleri Raporu, 

* Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

* Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

* Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

* SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.


Yukarıdaki belgeler, belediyeden belediyeye farklılık gösterebilir. Daha sağlıklı bilgi için iskan izninin alınacağı belediyeden bilgi almak doğru olacaktır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön