29 / 03 / 2024

İskan ruhsatı nedir?

İskan ruhsatı nedir?

İskan ruhsatı nedir?: İskan ruhsatı, bir yapının projesine uygun olarak yapıldığını ve buna bağlı olarak oturma izni verildiğini gösteren belgeye deniyor. İskan ruhsatı yapının oturuma hazır olması halinde veriliyor...




İskan ruhsatı nedir?


İskan ruhsatı, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenen belgeye verilen isimdir. İskan raporunu almak için inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyeye başvurması gerekiyor.


Yapı kullanma izni, yapı tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye, valilik veya yeminli serbest mimarlık veya mühendislik bürolarından, ruhsata tabi olmayan yapıların tamamen veya kısmen kullanılabilmesi için ise ilgili belediye ve valilikten izin alındığını gösterir belgeye deniyor.


İskan (yapı kullanım izni) için mal sahibinin müracaatı üzerine yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti yapılıyor.


Belediyeler, valilikler mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendiriyor. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılıyor..


Ancak müracaat yeminli serbest mimarlık ve mühendislik bürosuna yapılmış ise bu hüküm uygulanmıyor. Yeminli büro, müracaatı bu süre içerisinde müspet veya menfi mutlaka sonuçlandırmak zorunda oluyor.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön