28 / 03 / 2024

İşletmelerin gayrimenkul seçimleri değişti! Gayrimenkulde e-ticaret etkisi!

İşletmelerin gayrimenkul seçimleri değişti! Gayrimenkulde e-ticaret etkisi!

EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Emre Keltek, işletmelerin gayrimenkul seçimlerinin değiştiğini belirtti. İşte o açıklamalar...



İnternet kullanıcı sayısı ve mobil cihazlar üzerinden internette geçirilen süre yükseldikçe, e-ticaretin de önü iyice açıldı. 

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Emre Keltek, Türkiye nüfusunun yüzde 72'sinin internet kullanıcısı olduğuna dikkat çekerek, "Gelişen teknoloji ve artan e-ticaret bize, dükkanların kısmen eskisine göre daha az tercih edilir, depolamanın ise daha çok tercih edilir olduğu bir dünya getirdi. Artan e-ticaret, firmaların depolama, kurye ve kargo ağlarını güçlendirmesini gerektirmiştir" dedi ve özellikle büyük kentlerde ve kent merkezlerinde e-ticaret kullanımının daha yaygın olduğunu belirtti. Emre Keltek, bunun sebebinin kargolama ve depolama faaliyetleri altyapısı oluştuğundan daha sistemli yapılabilmesi olduğunu aktardı.

İşletmelerin gayrimenkul seçimleri değişti! Gayrimenkulde e-ticaret etkisi! 

Ticaretin ilk kuralının pazarı oluşturan unsurların bir araya gelmesi olduğuna vurgu yapan Keltek, "2021 yılında İstanbul’da kişi başına düşen e-ticaret harcaması 6.324 TL, Ankara’da 3.795 TL ve İzmir’de 3.400 TL olarak gerçekleşti. Bu veri üzerinden e-ticaret altyapısının en çok geliştiği ilk üç il ise İstanbul,  Ankara  ve İzmir oldu" ifadelerini kullandı. 

Kira maliyetlerinin daha düşük olduğu ticari ünitelerin tercih sebebi olduğunu belirten Emre Keltek, "Büyük şehir merkezlerinde geleneksel yöntemler ile fiziki pazar ve markette yapılan alışverişlerin dahi yerini yavaş yavaş e-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişler alıyor. Bu durum ticari gayrimenkule olan talep, satış ve kiralama fiyatına da etki ediyor. Geleneksel ticari faaliyetlerde herhangi bir AVM’de veya cadde üzerinde açılan dükkân ile ürününü pazarlayan işletmeci, artık sadece o cadde üzerinden geçen veya o AVM’ye gelen müşteri ile sınırlı değil" ifadelerini kullandı ve e-ticaret siteleriyle daha çok potansiyel müşteriye ulaşılabildiğinin altını çizdi. 

İşletmelerin gayrimenkul seçimleri değişti! Gayrimenkulde e-ticaret etkisi!

"Gıda sektöründe faaliyet gösteren restoranlar da artık daha sapa denilebilecek ara sokaklarda faaliyet göstermeye başlamış durumda" diyen Keltek, reklamını sosyal medya ve puanlama siteleri üzerinden yapan bu restoranların, kira gidelerini azaltarak kaliteleri ile ön plana çıkmaya çalıştıklarını, tabelaya yatırım yerine müşteri yorum ve puanlamalarına yatırım yaptıklarını dile getirdi. 

"İşletmeler artık ana cadde üzerinde yüksek kira vermek yerine,  daha düşük kiraya sahip dükkânlarda faaliyet gösterip sosyal medya ve dijital pazarlama konusunda harcama yapıyorlar" diye konuşan Keltek, işletmelerin gayrimenkul seçimlerinin değiştiğine de dikkat çekti. 

Gıda dışı geleneksel ticari işletmelerin gayrimenkul seçimlerini değiştirerek e-ticaret sistemine uyum sağladığının gözlendiğini belirten Keltek, "Birçok işletme alışveriş merkezinin veya caddelerin en işlek yerinde kısaca en pahalı kiralık yerinde olmak yerine; dükkanlarını, daha büyük depolama alanı bulunan ve ticari olarak daha zayıf olsa da daha uygun kira fiyatına lokasyonlarda tercih ediyor" açıklamasında bulundu.

İşletmelerin gayrimenkul seçimleri değişti! Gayrimenkulde e-ticaret etkisi!

Keltek, artık işletmelerin fiziksel olarak kitlelere ulaşması için en büyük veya en görünür yerde dükkan açmasının değil; dijital dünyada doğru mecralarda yer alması ve reklam vermesinin gerekli olduğunu belirtti. "Hal böyle olunca dükkan kiraları da bu durumdan olumsuz etkilenmeye başladı. Ancak öte yandan bu durum küçük şehirlerde bulunan işletmelerin dahi ürünlerini e-ticaret firmaları aracılığı ile geniş kitlelere satabilmesini sağliyor" açıklamasında bulunan Keltek, depo kiralarının yükseldiğini vurguladı.

"E-ticaret, depolama ve kargolama ile birlikte büyüyebilen bir sektör. E-ticaret hacminin daha da büyümesi dükkân yerine depolama amaçlı gayrimenkullere ihtiyacı ve talebi artırınca, kargo sektörü de hiç olmadığı kadar hızla büyümeye başladı" şeklinde konuşan Emre Keltek, "Ana cadde üzerlerinde bulunan fahiş kira fiyatlı dükkanlar sadece prestij amaçlı tercih edilirken, bunların bir bölümü boş kalabilecek veya eskisi kadar rağbet görmediğinden daha uygun fiyata kiralanacaktır. Bunun yerine düşük maliyete sahip dükkânlarda ise doluluk oranı artacak" ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı.

Gayrimenkul yatırımı arsaya kaydı! İşte arsa fiyatlarının en çok arttığı iller

Rusların konut talebi zirve yaptı!

TOKİ 250 bin sosyal konut projesinin ilk görselleri ortaya çıktı!


Geri Dön